- De store kjedene gjør det største kuppet på Black Friday, sier privatøkonom i Sparebank 1 SMN Endre Jo Reite til Nettavisen.

Han ber folk være oppmerksom på selgertriksene som gjør at du går i Black Friday-fella, og hva du gjør for å avsløre dem.

- Den beste måten å sikre at vi tar overilte beslutninger er å introdusere tidspress, knapphet på varer og følelse a vå gjøre et kupp. Black Friday har alt dette – fanfarer, rabatter på 40-50prosent og knappe lager i nettbutikkene. Dette er en sikker oppskrift på overilte kjøp, sier Reite.

I tillegg gjør mange priser et hopp før julehandelen, så det er stor forskjell på tilbudene.

- Gjør noen nettsøk og sikre deg at tilbudet du benytter deg av er reelt, og husk at du har angrerett på netthandel hvis du ser at du har latt deg friste til kjøp du angrer. Mange av kjedene fikk refs for dette i fjor, så i år er nok omfanget mindre.

Unngå jo- jo produktene

I hvitevarejungelen er det for eksempel så mange bokstavkoder og varianter at det er lett å gå seg vill.

- Det virker også som om enkelte varer flyr opp og ned i pris, og noen av produktene med mest rabatt er slike jo- jo produkter. Selgerne vet at vi lett velger høyest rabattprosent, sier Reite.

Det siste bekreftes av analysesjef i prisjakt.no Martin Holten .

- Mange varer blir billigere, mens andre faktisk går opp i pris i morgen, sier Holten.

Tall fra prisjakt.no viser at av et utvalg på de 8.000 mest populære produktene ble 19 prosent faktisk dyrere på Black Friday i 2016.

Pass deg for fraktfella

Alt høres greit ut. Frakt er gratis og du står klar til å betale. Da plutselig ser du at det koster ekstra å få levert varen i løpet av de neste ukene. Tiden er knapp, du frykter tilbudet går tomt og kliner til, sier Reite.

Tulleforsikringer

- Du nærmer deg utsjekk, og ser at de fleste pleier å kjøpe med enda en vare, og ikke minst en forsikring til bare 299 kroner mot ett eller annet. Problemet er bare at forsikringen dekker ting du har råd til å erstatte, og hendelser som sjelden skjer. I sum kan du legge igjen mye av det sparte i å kjøpe tulleforsikring eller fullprisvarer, fortsetter Reite.

Gratis å utsette betaling, men er det lurt?

Få dager selges det like mye kredittkort og handlekontoer som på Black Friday. Det er jo så enkelt, men samtidig like enkelt å miste litt oversikten i handlingen. Januar er en tung regningsmåned, og det å utsette betalingen dit er kanskje ikke nødvendigvis en god plan, sier Reite.

Rabattene kan ende med å koste dyrt hvis du mister oversikten i juleforberedelsene.

- Det er fornuftig å bruke kredittkort til netthandel, men sprer du innkjøpene på mange ulike kort og tilbud om å utsette regningen så er det lett å miste oversikten. Dette gjør det lett å handle mer enn planlagt, og ikke minst vanskelig å innfri regningene når de kommer, avslutter Reite.

7 gode handleråd på Black Friday

Daglig leder Carolina Appelqvist i prisjakt.no gir deg syv handleråd på Black Friday:

Sjekk prishistorikken
Dermed kan du se hvordan produktets pris har utviklet seg over tid. De aller fleste priser varierer fra sesong til sesong, uke til uke. Gjennom å bruke en nettbasert prissammenligningstjeneste kan du for eksempel se om prisen har vært jevnt fallende og kanskje dermed blir enda lavere.

Forbered deg
Ved å automatisere rabattsøket og opprette et varsel på et produkt, vil du få melding på mail, sms eller pushvarsel på mobilen hver gang en butikk setter ned prisen.

Vit hva du skal kjøpe
Sjekk produktkoden til produktet du skal kjøpe. Et Google-søk viser deg nøyaktig hva slags produkt det er snakk om, og du kan sammenlikne tilbudene på eksakt samme produkt.

Sammenlign priser
Se på prisen, ikke avslaget. Hvis du sammenligner prisen hos flere butikker, er du sikker på å få med deg den virkelige prisnedgangen. I visse tilfeller kan faktisk ordinær pris i en butikk være billigere enn salgsprisen i en annen butikk. Skal du kjøpe større ting, husk å sammenligne nyprisen med bruktpris på for eksempel Finn.no. Også her kan det være hundre- og tusenlapper å spare.

Ikke la deg villede
Husk at prisgaranti ikke alltid betyr at butikken du skal handle i har den laveste prisen. Gjennom app’en for prissammenligning kan du dokumentere overfor butikken at prisen du tilbys ikke er den laveste, og at butikken derfor må senke prisen du skal betale ytterligere.

Husk å sjekke hva fraktkostnaden blir
Noen ganger er ikke den billigste butikken lenger så billig når du inkluderer fraktkostnaden. Spesielt hvis du handler fra utenlandske nettbutikker.

Vær klar over begrenset utvalg
Sjekk om butikken faktisk har varen på lager gjennom å sjekke lagerstatus i nettbutikken.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her