T5PC-sirkuset to år etter

Foto: (Foto: Jo André Aakvik)

For to år siden publiserte Nettavisen aksjonærlisten i T5PC. Det skapte full åpenhet om en av de mest ufattelige boblene i Norge.

30.11.06 07:24

(NA24-KOMMENTAR:) NA24 har i det siste gitt flere fascinerende innblikk i det tunge kriminelle miljøet i kulissene bak pyramidekollapsen The 5 Percent Community (T5PC).

At Hells Angels, Bandidos, miljøet rundt David Toska og andre kriminelle var så sentrale, visste nok de færreste utenforstående da systemet kollapset for to år siden og politiet gikk til aksjon.

LES MER: «De hotteste pengene i Europa»

Lureri
Men at dette, og lignende systemer som WGI, har vært lureri fra første stund – det burde være åpenbart for alle. Større luftslott skal man lete lenge etter, og persongalleriet bak dem var av et slikt kaliber at man burde telle både fingre og tær hvis man møtte dem. Det er den dag i dag uforståelig for meg hvordan 40.000 nordmenn kunne bli med på T5PC og angivelig et par hundre tusen på WGI.

T5PC ble startet våren 2003. Jeg skrev en kommentar om dem i september 2003 under tittelen «Ligg unna tulleaksjene». Det gikk et år før det sprakk fullstendig, men det var aldri noen tvil om at hva utfallet ville bli.

Klikk på bildet for å forstørre.

Et salig bråk
Høsten 2004 jobbet jeg i Nettavisen, og vi fulgte kollapsen tett, og skapte både oppmerksomhet og raseri i en rekke lokalsamfunn da vi publiserte aksjonærlisten til T5PC (selve listen er ikke lenger tilgjengelig her).

Det ble et salig bråk - og en fest for lokalaviser Norge rundt, som kunne berette om både politikere, politifolk og fotballhelter som dukket opp på listen. Hadde det blitt alvor av alle truslene om søksmål, ville vi vel sittet i retten den dag i dag. Og juridiske trusler var blant de mildere meldingene vi fikk.

Noen naive, noen kyniske
Jeg innser at mange av dem som går inn i systemer som T5PC selv blir lurt, men samtidig er det klart at andre gjør det med åpne øyne, i håp om å komme ut med pengene før det sprekker. Det er litt trist, men jeg tror den siste gruppen er størst.

Og lureriet er et kjennetegn ved disse systemene. Man later som det dreier seg om aksjeinvesteringer i en normal bedrift med verdiskapning, men realiteten er at verdiskapningen er fraværende eller marginal. Dermed blir en persons gevinst en annens tap. I tillegg er gevinstene svært konsentrert, mens de fleste taper.

Lærdom
Fortsatt ser jeg at ulike tullesystemer markedsføres på internett, men det blir trolig lenge til Dagbladet lager jubelreportasje om pyramidesystemer. Forhåpentligvis bidrog politiaksjonen mot T5PC, offentliggjørelsen av aksjonærlisten og den massive mediedekningen til en utlufting som gjør det vanskeligere å drive med slikt.

Når den neste luriumbølgen skyller inn over oss, innser forhåpentligvis de naive at det som ser ut til å være for godt til å være sant, som regel er nettopp det. Og de kyniske innser at de kan komme til å måtte svare for det de gjøre i offentlighet.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Et jævla overgrep?
Sunn skattekonkurranse
Den bankløse bank
Frihandel fra venstre
Hvem skulle trodd?
Smaker privat vann vondt?
Norges dårligste sparestrategi?
Når politikerne bygger fly
Bør politikere ha best lønn?
På sikt er vi alle døde

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.