*Nettavisen* Økonomi.

Tabbekongen får øko-råd

Foto: Scanpix

Den svært mediesky IKEA-gründeren Ingvar Kamprad vil røpe sine bedriftshemmeligheter for svenskekongen.

08.03.07 20:10

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Skandinavias rikeste mann og gründer av IKEA, Ingvar Kamprad, har takket ja til å hjelpe Carl Gustav under kongens stipendutdeling på det svenske slottet i april. Her vil møbelhøvdingen fortelle historien om hvordan penn-, julekort- og fryseposebedriften han startet som 17-åring utviklet seg til å bli den største møbelgiganten i verden, skriver dinepengar.se.

NA24 - din næringslivsavis

Ingvar Kamprad er kjent for å være meget sparsom med prate om seg selv, både som buisnessmann og privatperson, og å høre mannen offentlig tale om IKEAs suksessknep er sjelden kost for svenskene.

Spesielt inviterte
Rundt 300 deltagere er ventet å få servert hittil ukjente IKEA-hemmeligheter. De spesielt inviterte næringslivstoppene er foruten kong Carl Gustaf, blant annet Volvos konsernsjef Leif Johansson, Hennes & Mauritz styreleder Stefan Persson, Ericssons administrerende direktør Carl-Henrik Svanberg, Systembolagets toppsjef Anitra Steen samt de tre stipendidatene som får en slant fra stiftelsen Ungt Ledarskap.

Stiftelsen var for øvrig en gave til Carl Gustavs 60 års dag i fjor og har til formål og hjelpe unge gründerspirer opp og frem. De bør derfor spisse ørene når Kamprad for en gangs skyld tar bladet av munnen.

Tips kan hjelpe
Den svenske kongen som har en tendens til å havne i trøbbel er også en ivrig investor på børsen. Det spørs om ikke noen økonomiske tips fra grunnleggeren av Ivar-hylla kan komme godt med.

Mens børsen i Stockholm klatret med nærmere 24 prosent i fjor steg ikke kongens aksjeportefølje med mer enn syv prosent.

Fjoråret var et kanonår for de fleste som investerte på den svenske børsen, men selskapene Astra Zeneca, hvor kongen eier 150.000 aksjer, og Ericsson ødela for kongens børsfest. Astra Zeneca fikk en nedgang på 5,4 prosent i fjor, mens Ericsson kun fikk en oppgang på 1,3 prosent i 2006. Derimot klatret kongens verdier i selskapene Atlas Copco og SEB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.