Tajik: – Uakseptabelt å kalle Listhaug «kjerring»

REAGERER: Hadia Tajik synes ikke noe om AUF-leder Mani Hussanis uttalelser om Sylvi Listhaug (Frp).

REAGERER: Hadia Tajik synes ikke noe om AUF-leder Mani Hussanis uttalelser om Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Nestleder i Ap, Hadia Tajik, refser AUF-leder Mani Hussaini for uttalelsene «kast kjerringa på huet ut av regjeringen» om innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

01.05.16 19:33

Hussaini kom med kraftsalven under sin 1. mai tale i Folkets Hus på Melhus, ifølge Trønderbladet.

Det får Aps nestleder til å reagere.

– Dette er ikke en akseptabel måte å karakterisere politiske motstandere på. Listhaug må regne med motstand på politikken hun står for, og like skarp omtale av den som hun selv har av andres politikk. Men hun bør slippe å bli omtalt som en «kjerring» som bør «på huet ut», skriver Tajik i en sms til NTB.

«Bli kvitt'a»

Tajik har tidligere uttalt seg om den kjønnede mobbingen tidligere Ap-leder Gro Harlem Brundtland ble utsatt for på 1980-årene, da mange Høyre-folk brukte klistremerker med ordlyden «Bli kvitt'a» og «kjeftesmella fra Bygdøy» på bilene sine.

Gro Harlem Brundtland uttalte selv under et AUF-arrangement sammen med Tajik på Utøya i fjor at hun ikke trodde Erna Solberg (H) i dag ville bli utsatt for slik kvinnediskriminering, fordi det var et annet klima den gangen.

Trønderbladet skriver at det har kommet en strøm av opprørte innlegg på avisens nettdebatt og Facebook-side etter Hussainis tale.

– Burde blitt på gården

Uttalelsene har også skapt skapte reaksjoner på høyresiden i norsk politikk.

– Hva slags måte er det å karakterisere en politisk motstander? Det hører ikke hjemme i norsk politikk at vi kaller hverandre for slike ting, sier formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Bjørn-Kristian Svendsrud, til NTB.

Til Nettavisen utdyper Svendsrud sin reaksjon.

- Jeg synes dette er nok et utrolig godt bevis på at 1.mai har utspilt sin rolle. I stedet for å bruke taletiden sin på å fokusere på arbeidernes rettigheter bruker han taletiden sin på å snakke ned Sylvi Listhaug, regjeringen og den gode innvandrings- og integreringspolitikken som føres. De sier 1.mai er en historisk dag, da må jeg si: Mani pleier historien sin ufattelig dårlig, skriver han i en E-post til Nettavisen.

- Jeg lurer litt på ordvalget til Mani, er han kvinnefiendtlig i ordbruken sin her? Ville han kalt en mann noe lignende? Jeg trodde AUF-lederen holdt seg for god for slikt. Jeg er uenig med AUF i veldig mye, men når jeg argumenterer angriper jeg faktisk politikken, og ikke personen bak politikken. Det forventer jeg at Mani gjør også, fortsetter han.

Også Høyre reagerer.

«Lurer på reaksjonen hvis lignende uttalelser kom fra motsatte kanten, rettet mot avsenderne av disse budskapene», skriver Høyres pressesjef Odd Hoen-Sevje på sin twitterkonto.

I Tweeten har han imidlertid ikke bare lenket til Mani Hussainis Listhaug-uttalelser, men også til Hadia Tajiks egne uttalelser til Dagbladet tidligere søndag om at Sylvi Listhaug burde «bare ha blitt på gården sin».

Uttalelsene kom som en replikk til Listhaugs uttalelser i Drammens Tidende fredag om at 1. mai var en fin dag for raking, enten i hagen eller på gården. Listhaug valgte imidlertid å takke ja til å holde tale i Drammen søndag.

NTB har så langt ikke lykkes med å innhente en kommentar fra Mani Hussaini om kritikken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.