NA24.no

Tåkefyrsten Støre

TROND BLINDHEIM: - Støre kommuniserer mesterlig, og uttrykker seg presist slik han må uttrykke seg for å nå så langt som han har gjort. Støre har vunnet på måten han uttrykker seg på i hele sitt liv - så langt.
TROND BLINDHEIM: - Støre kommuniserer mesterlig, og uttrykker seg presist slik han må uttrykke seg for å nå så langt som han har gjort. Støre har vunnet på måten han uttrykker seg på i hele sitt liv - så langt. Foto: Paul Weaver
- Han er en mester i å ikke si noe.

Den første av høstens tre Støre-bøker, «I bevegelse», er lansert.

En rekke kritikere er enige om at Støre gir få konkrete svar gjennom de 454 sidene.

- Bare vent …

Støre skriver på forlagsbloggen at det gjør vondt å sette punktum – «det mektigste og aller minste tegnet på tastaturet». Men – han klarer det: «En bitte liten prikk som er overlegen min vilje.»

«Arbeiderpartiet har fått en leder som er i dialog med et punktum. Bare vent til han går løs på tankestreken,» supplerer Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv.

Tåkefyrste – bevisst uklar

Direktør i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen, sier til Nettavisen at «en tåkefyrste er ifølge Bokmålsordboka en person som uttrykker seg bevisst uklart for å imponere eller villede».

Vonen vil ikke kommentere Støre, men sier at:

- Det er mange ord i språket som er slik at det kan være uenighet om hvorvidt ordet passer på en bestemt person eller ikke, og «tåkefyrste» er nok også et slikt ord.

Direktøren i språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen.

Kontrollspørsmålene er, ifølge Vonen:

- Uttrykker personen seg faktisk uklart? Hvor bevisst er uklarheten i så fall? Dette vil det kunne være delte meninger om.

- Blanding av Blair og Mitterrand

- Støre kommuniserer som om han var en blanding av Tony Blair og François Mitterrand, sier rektor Trond Blindheim ved Høyskolen Campus Kristiania til Nettavisen – og utdyper:

- Sjarmen og talegavene har han fra Blair, substansen og den aristokratiske fremtoningen kommer fra Mitterrand.

- Mesterlig

Blindheim mener Støre uttrykker seg «bevisst uklart»:

- Han begynte på toppen, og hoppet bare videre fra topp til topp. Hvordan? Jo, han kommuniserer mesterlig, og uttrykker seg presist slik han må uttrykke seg for å nå så langt som han har gjort. Støre har vunnet på måten han uttrykker seg på i hele sitt liv - så langt. Han er profesjonell og dyktig, sier Blindheim til Nettavisen.

- Mester i å ikke svare

-  Det betyr jo at han fremstår som den ypperste tåkefyrsten?

- Ja, han er en retorisk mester i å ikke svare. Han svarer ikke annerledes enn andre politikere som ikke kan eller bør svare, men bedre.

Blindheim mener avstanden til en gjennomsnitts-Ap-velger er stor.

- Denne mannen er så langt fra en gjennomsnittsvelger i Arbeiderpartiet som det går an å komme.

- Velutdannet og rik

- Han er selvsikker, presentabel og dyktig. I tillegg er han velutdannet og rik. Det ser vi tydelig hver gang han opptrer på TV.

Blindheim tror nettopp bakgrunnen til Støre sterkt preger ham:

- Det skarpe blikket og den strenge og litt humørløse fremtoning tror jeg kommer fra offiser-utdanningen han fikk i Bergen. Hans analytiske talent kommer fra statsviterutdanningen i Paris. Derfra gikk han til eliteuniversitetet Harvard hvor han foreleste på jusstudiet. Så ble han spesialrådgiver og ekspedisjonssjef for Gro Harlem Brundtland, FN-ambassadør i Genéve, stabsjef i WHO, generalsekretær i Røde Kors, utenriksminister, helseminister og nå til slutt formann i Det Norske Arbeiderparti. Det går ikke an å si at denne mannen ikke er dyktig, avslutter Blndheim.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere