NA24.no

Taliban lover gull for døde nordmenn

Sist oppdatert:
Taliban lover fem kilo gull til den som dreper en norsk, dansk eller tysk soldat i Afghanistan.

En høytstående representant for Taliban kunngjorde onsdag at geriljaen vil gi 100 kilo gull til den som dreper personen som er ansvarlig for karikaturene av profeten Muhammed.

Det melder det afghanske nyhetsbyrået Afghan Islamic Press.

- Drep norske soldater
Ifølge Taliban-kommandanten, mulla Dadullah, vil drap på norske, danske og tyske soldater i Afghanistan belønnes med fem kilo gull.

Ifølge Dadullah har listen over frivillige selvmordsbombere blitt betydelig lengre etter trykkingen av karikaturtegningene.

- Alvorlig
Det norske forsvaret tar kunngjøringen fra Taliban på alvor.

- En slik trussel ser vi selvsagt alvorlig på, men det må samtidig sees i sammenheng med den totale trusselsituasjonen i Afghanistan, sier pressetalsmann major Christian Øverli ved Forsvarsstaben til TV 2 Nettavisen.

Han ønsker ikke å spekulere i hvilke konsekvenser trusselen kan få.

- Av hensyn til sikkerheten til våre soldater i Afghanistan kan jeg heller ikke kommentere hvilke sikkerhetstiltak dette medfører, sier Øverli.

- Tilfredsstillende sikkerhetsnivå
Det er Nato og Isaf som har det operative ansvaret for de norske soldatene i Afghanistan, men det norske forsvaret bestemmer trusselnivået for sine soldater.

- Den aktuelle trusselen endrer ikke på sikkerhetsnivået, og vi kan fastslå at dette nivået er tilfredsstillende nå. Trusselvurderingen vil være forskjellig for hvert enkelt område i Afghanistan, påpeker pressetalsmannen.

- Et del av mediekrigen
For seniorforsker Arne Strand ved Christian Michelsens institutt (CMI) lyder lovnaden om kilovis med gull som en spøk.

- På den ene siden må man jo ta slikt på alvor, men samtidig kan det sås tvil om de har mulighet til å betale. Enhver for trusler må selvsagt sjekkes, men trolig er utspillet et nytt ledd i en omfattende propagandakrig, sier Strand til TV 2 Nettavisen.

Afghanistan-eksperten påpeker at denne typen utspill har kommet før - uten at det har fått konsekvenser.

- For et par år siden kom det lignende trusler mot amerikanske soldater i sør-Afghanistan. Det skjedde aldri noe mer, understreker han.

- Taliban neppe bak Meymaneh
Minst ti personer er blitt drept i omfattende demonstrasjoner i Afghanistan i løpet av de siste dagene.

Tirsdag ble den norske Isaf-styrken i Meymaneh angrepet, og seks norske soldater ble såret. CMI-forsker Arne Strand har ingen tro på at Taliban kan ha vært innblandet i angrepet.

- Det tror jeg nærmest vi kan avskrive. Taliban hadde liten støtte i det nordlige Afghanistan, og geriljaens tilhengerne ble fordrevet fra området. Dessuten er det langt større grunn til å tro at den usbekiske krigsherren Abdul Rashid Dostum, som kontrollerer området i nord, kan ha egeninteresse av å få soldatene ut. Han er involvert i såpass mange lysskye affærer at han neppe er fornøyd med å ha tropper i sin nærhet, sier Strand.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere