NA24.no

Tallene stuper i sola

Sist oppdatert:
Drømmeværet er et mareritt for tv-kanalene.

Denne våren har de norske tv-kanalene opplevd at seertallene svikter dem. Nå står de foran årets største utfordring - sommeren. Med flott vær og sterk sol fremover blir det vanskelig å levere seere til annonsørene.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Klar innvirkning
- Det får direkte konsekvenser for seertallene, sier researchsjef i TVNorge, Vegard Nøss, til NA24 Propaganda.

At solen står høyt på himmelen vil påvirke seingen, men ikke på langt nær så mye som mediene skal ha det til, mener Nøss.

- Ja, vi ser at det har en klar innvirkning, det er ikke sånn at halvparten av seerne forsvinner. Snarere er det rundt 20 prosent som faller fra, så det er jo ikke så dramatisk, sier Næss.

- Når ønsker du deg regn og skittvær?

- He-he, når jeg er på jobb ønsker jeg selvfølgelig at det er dårlig vær, men de fleste i bransjen klarer å verdsette godt vær. Godt vær kan gi miliontap for bransjen.

To forskjellige tanker
Programdirektør i TV3 sliter med å prioritere om været er dårlig eller godt når solen skinner ned på ham.

- Er det skittvær nå Trygve Rønningen?

- Ja, dette er dårlige greier! Det vanskelig å holde to tanker i hodet samtidig; for været er fint for meg, men for tv er det jo ikke bra. Sett året under ett er været i Norge slikt at det begunstigere tv, sier programdirektøren i TV3 og viser til de ni månedene i året været ikke er så bra som nå.

Men fint vær i Oslo bekymrer ikke programdirektøren så altfor mye.

- Dette landet er langstrakt så at det er sol og sommer i Oslo akkurat nå, så er det jevner seg ut på langa.

Mer aktive program
Problemet med slikt vær som Østlandet opplever i disse dager er at programmet til kanalene blir sesongprogrammert.

- Det mest konkrete er at det investeres mindre i sommerskjemaene når seingen går ned. I et reklamemarked som renner over ville det vært naturlig å ha mer aktive programmet året rundt, men vaner gjør at vi ser sesongulikheter. Ellers programmer vi ikke kanalen etter værmeldingen, så mye makt vil vi ikke tillegge Gislefoss og kumpanene hans, sier Rønningen over telefonen og ler.

I TV 2 mener research-sjef John Richard Hewitt at væromslagene utjevner seertallene.

- Ja, det kan du jo si, det er litt sånn, men det var bra vær i forrige uke, men så flaska det seg til de siste par dagene. Det jevner seg litt ut. Noen ganger er vi heldige, mens mer uheldige enkelt andre uker. Det som er så fint med været er at vi ikke rår over det. Det kan ikke være endeløse bekymringer for det heller.

Håper på regn
Hewitt viser til at temperaturene denne våren har vært høyere enn i fjor, og at det klart påvirker seertallene.

- Seingen hadde vært høyere hvis vi ikke hadde hatt dette været. Alle er enige om at det var spesielt vær i vinter. Men jeg vil ikke med dette si at været er den største forklaringsfaktoren. Når du ser ut av vinduet nå vil seingen falle betydeling i forhold til slik været var i forrige uke, sier Hewitt.

- Når ønsker du «godt» tv-vær igjen da?

- At det er fint denne uken betyr ikke at det er godt vær neste uke. Dette kan snu fortere enn vi aner. He-he, det gjør jeg jo på en måte. Når jeg er på jobb håper jeg jo på at det blir dårligere vær.

Må vente
Kanalene må nok vente en stund til de får «godt» vær igjen.

- Det ser ut som om det skal vare mer eller mindre ut uken. Det kan bli lokale ettermiddagsbyger fra midten av uken, men stort sett blir det fint og varmt, spesielt i Sør-Norge, noen dager til, forteller vakthavende meteorolog ved Storm Weather Center, Olav Krogsæther, til NA24 Propaganda.

Han vil ikke gå for langt i antydninger på hvor lenge det fine været vil vare, men kan likevel ikke se noen indikasjoner på at det vil gi seg med det første.

- Når vi kommer over helgen er det vanskelig å si noe fornuftig. Men det ser ikke ut som om det skal komme noen kraftige lavtrykk, så sannsynligheten er stor for at det skal fortsette å være ganske bra, sier Krogsæther.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere