*Nettavisen* Økonomi.

Tallfokus i USA

Resultatsesongen er sparket i gang på Wall Street som venter på renteinfo fra sentralbanksjefen.

Sterke tall fra Alcoa, spareplanene til storbanken Citigroup og referatet fra rentemøtet til den amerikanske sentralbanken gjør at markedet peker opp i forkant av åpningen.

NA24 - din næringslivsavis

Dow Jones Indicative stiger 0,17 prosent og får følge av de mer toneangivende indeksfuturene. Nasdaq-futuren og S&P 500-futuren er opp 0,11 prosent og 0,14 prosent.

Aluminiumsgiganten Alcoa innfridde sitt resultat for første kvartal da de presenterte tallene tirsdag kveld. Selskapet leverte på linje med forventningene og viser til en resultatvekst på 9 prosent. Alcoa er første selskap ut av de som er notert på Dow Jones og blir sett på som en viktig indikator for den kommende resultatsesongen.

Onsdag er det klart for flere selskaper som skal presentere sitt resultat for Wall Street. Detaljhandleren Red Bath & Beyond og bioteknologiselskapet Genentech legger frem sine kvartals etter at handelen er stengt. Det gjør også produsenten av Blackberry, Research in Motion.

Citigroup vil også stjele mye av fokuset på Wall Street. Storbanken har presentert sitt omfattende spareprogram. I forkant spekulerte New York Times at hele 26.000 sto i fare for å miste jobben. Fasiten viser at 17.000 stillinger ryker i tiltakene der hele 4,5 milliarder dollar skal spare de neste årene.

Dette utgjør rundt 5 prosent av globale arbeidsstokken på 337.000 hel- og deltidsansatte Citigroup tar avsetninger på 1,38 milliarder dollar før skatt i første kvartal. Samtidig skal det avsettes 200 millioner dollar før skatt i de resterende tre kvartalene av 2007.

Markedet venter ellers på referatet etter rentemøtet den amerikanske sentralbanken holdt i mars. Ordlyden og begrunnelsen for at renten ble holdt uendret kan fortelle litt om hvilken skjebne rentenivået vil lide i tiden fremover. Hva sentralbanken mener om utviklingen i den amerikanske økonomien samt den inflasjonsutviklingen vil også følge nøye.

Sentralbanksjef Ben Bernanke vil dessuten holde en tale om disiplin og regulatoriske virkemidler innen økonomien. Det er også ventet at Bernanke vil kommenterer utlåns- og pantelånsbransjen og den mye omtalte svekkelsen innen det risikofylte subprime-markedet.

Onsdag ettermiddag vil det bli frigitt de ukentlige oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene. Disse vil fortelle hvor godt rustet USA er til å møte den forestående kjøresesongen. Frontkontraktene på referanseoljen WTI omsettes 62,38 dollar ved råvarebørsen i New York.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.