*Nettavisen* Økonomi.

Tallknusernes favoritt letter på sløret

Foto: André Clark Utvik (NA24)

Analytikerfavoritt og Yara-sjef Thorleif Enger er bekymret for et globalt tilbakeslag i år.

04.01.08 08:29

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Man skal være forsiktig å spå om fremtiden, men det fundamentale er på plass, og det ser bra ut for oss, sier Yara-sjef Thorleif Enger til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Mest populær
Meglerhusene First Securities, DnB Nor Markets, og Terra hadde gjødselselskapet Yara som mest anbefalte aksje i 2007.

- Det er veldig hyggelig for oss, spesielt på grunn av at vi driver i et område som ikke var så mye i skuddet bare noen få år tilbake i tid, sier Enger til NA24.

Gjødselsjefen mener denne sektoren har vakt stor interesse i finansmiljøet, og ble anbefalt hele 74 ganger i disse tre meglerhusenes porteføljer.

Tjene penger
Aksjekursen var ved inngangen til året i fjor på 141,50 kroner og hadde en oppgang på 77,4 prosent til 251,50 kroner ved utgangen av året.

- Min oppgave er å sørge for at vi leverer gode resultater over tid, og er ikke så opptatt av det kortsiktige bildet, sier Enger og legger til at Yara skal være et sterkt og godt selskap som gjør de riktige tingene ut fra et langsiktig perspektiv.

Han sier det likevel også er viktig å tenke på å levere gode kortsiktige resultater.

- Da er det veldig hyggelig at meglerhusene er så positive til aksjen, sier han.

2008
Enger vil ikke spå konkret om 2008, men forteller NA24 om de fundamentale forholdene.

- Det som hjelper oss er høye priser på korn, sug i markedet etter biobrensel, og ikke minst en velstandsutvikling i store deler av Asia, sier han.

Dette er grunnleggende faktorer som skal være positive for året som kommer.

- Men det er resultatene som teller når det kommer til stykket, og hvis du ser på avkastningen på kapitalen så er det ingen av de store norske bedriftene som leverer bedre og måles seg med det vi gjør, sier han.


Utfordringen
Den største utfordringen Enger kan skimte i år er et betydelig globalt økonomisk tilbakeslag.

- Men det vil berøre alle, og kanskje vi blir berørt noe mindre siden mat er noe grunnleggende man må ha, men vi vil bli berørt av økonomiske tilbakeslag, sier han.

Oljeprisen er rundt 100 dollar både i USA og Europa, men det gir to effekter for Yara.

- Dette er et tveegget sverd for oss, på grunn mye energi ved gjødselproduksjon, og når oljeprisen går opp går våre kostnader opp, sier han, men er rask å legge til;

- På den annen side blir biobrensel mer konkurransedyktig og satsingen blir enda større på det. Så oljeprisen er litt «give and take» for oss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag