*Nettavisen* Økonomi.

Tam slutt for børsen

Aksjene på Oslo Børs fikk en svak slutt på en sterk uke til tross for at oljeprisen holder seg godt.

Nok en gang ble oljeprisen avgjørende for hvordan dagen på Oslo Børs utviklet seg. Hovedindeksen endte likevel ned 0,17 prosent til 384,28 poeng. I løpet av uken steg derimot aksjene på OSEBX-indeksen 1,9 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Nye problemer ved det nedstengte oljefeltet Prudhoe Bay i Alaska er med på å sende oljeprisen videre opp. Situasjonen ved det største feltet i USA er blitt forverret etter at BPs problemer ser ut til å bli langvarige og produksjonen fra feltet er ytterligere redusert. Svake gasslagre i USA fikk markedet til å sende naturgassprisene opp. Økt aktivitet blant de tropiske vindene gir også usikkerhet. Nye kidnappinger i Nigeria gjør at markedet sender prisen videre opp.

Oljetungvekterne er allerede de mest omsatt aksjene på børsen. Norsk Hydro falt 0,88 prosent til 168,50 kroner, mens Statoil endte uforandret på 176 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Flere i Altinex
Altinex trakk i motsatt retning og endte opp 2,54 prosent til 1,21 kroner. I går solgte Idar Vollvik seg kraftig ned i selskapet og Spetalen skal være en av kjøperne av posten på 150 millioner aksjer. Ifølge godt plasserte kilder skal Berge Gerdt Larsen også ha kjøpt deler av Vollviks-post i Altinex.

DNO falt 0,93 prosent til 10,70 kroner.

Det var likevel et annet oljeselskap som ble dagens vinner. Det kanadiske oljeselskapet Questerre endte opp 19,68 prosent til 5,17 kroner. Meglerhuset Enskilda Securities er ute med en ny analyse på selskapet der de anbefaler kjøp med kursmål på 9 kroner aksjen.

Tørrbulkrederiene fikk også en opptur. Jinhui Shipping endte opp 8,76 prosent til 21,10 kroner. Tørrbulkratene steg 1,3 prosent, viser tall fra bulkindeksen Baltic Dry Index. Jinhui skal dessuten ha skaffet seg et Handymax til 40 millioner dollar.

Golden Ocean Group endte 5,84 prosent til 5,61 kroner.

Songa Offshore endte opp 7,58 prosent til 52,50 kroner etter at Petroleumstilsynet har gitt Norsk Hydro samtykke om å bruke boreriggen Songa Dee ved Trollfeltet. I forbindelse med at samtykket blir en eksisterende kontrakt forlenget til 31. desember 2007. Petrolia Drilling steg 5,79 prosent til 3,47 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: prosafe.no

Storfusjon
Prosafe og Petrojarl ble pauset helt på slutten av dagen. Prosafe har satt frem et forslag om å fusjonere de to selskapene. Tidligere i uken ble Prosafe en av de største eierne i selskapet med 29,57 prosent av de utestående aksjene. Prosafe har fått konkurranse om Petrojarl. Det kanadiske selskapet Teekay har kjøpt seg ytterligere opp og sitter nå med 22,8 prosent etter at Folketrygdfondet har solgt seg helt ut av aksjen.

Lakseaksjene ble svake etter at det gikk rykter i markedet om fallende laksepris. De offisielle tallene fra FHL viser at lakseprisen fortsetter den dalende kurven. Foreløpige tall for inneværende uke viser prisen kan ha falt til 36,29 kroner pr. kilo. Ryktene vil ha det til at fersk laks ble omsatt for under 30 kroner kiloen fredag.

Pan Fish falt 2,88 prosent til 6,40 kroner, mens Lerøy Seafood endte ned 0,86 prosent til 115 kroner. Cermaq falt 1,86 prosent til 79 kroner.

Den halvt statlige laksoppdretteren fikk dessuten medhold i en ankesak mot skattemyndighetene og hvis dommen opprettholdes vil det gi et redusert skattekostnad på 80 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Taperne
Lysarmaturselskapet Luxo ble dagens taper og falt hele 27,45 prosent. Selskapet leverte skuffende svake tall for andre kvartal, og gjennomfører i tillegg to emisjoner for å skaffe penger til videre drift.

NutriPharma og oljeselskapet CanArgo fulgte etter med en nedgang på henholdsvis 9,03 prosent til 2,62 kroner og 7,68 prosent til 7,68 kroner.

Bergesen Worldwide Gas la frem et skuffende resultat for andre kvartal. Selv om de presenterer et rekordsterkt resultat i et tradisjonelt svakt kvartal er det ikke på linje med det markedet hadde ventet. Dette førte til at aksjen falt 4,20 prosent til 91,25 kroner.

John Fredriksens Golar LNG falt 2,47 prosent til 88,75 kroner etter at de også la frem sitt resultat for andre kvartal. Heller ikke dette gassrederiet innfrir forventningene i markedet til tross for en klar forbedring sammenlignet med samme periode i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.