Tamiltigre spisser klørne

De nordiske våpenhvileobservatørene innstiller arbeidet nordøst på Sri Lanka på grunn av sikkerhetssituasjonen i området.

17.01.06 15:27

Tirsdag møtte tamiltigrenes politiske leder S.P. Thamilchelvan den norske ambassadøren Hans Brattskar og lederen for våpenhvileobservatørene, Hagrup Haukland.

- Dersom ikke forholdene på bakken endrer seg merkbart, vil tamilenes tålmodighet bli satt på en alvorlig prøve, sa Thamilchelvan etter møtet tirsdag.

Han anklaget regjeringsstyrkene og paramilitære styrker for jevnlige overgrep.

- Tamilske sivile blir drept daglig, og de singalesiske soldatene står for rekordmange overgrep. Flere tusen tamiler flykter til sikrere områder kontrollert av LTTE, sier Thamichelvan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stopper
Som følge av volden den siste tida innstiller de nordiske våpenhvileobservatørene virksomheten i byen Trincomalee på nordøstkysten.

- Det er for mye vold på bakken, som kulminerte med mineangrepet i dag. Det gjør det vanskelig å gjøre jobben vår, sier talskvinnen for observatørene, Helen Olafsdottir, til Reuters.

Miner
Til uka besøker utviklingsminister og fredsmekler Erik Solheim Sri Lanka. Men før besøket er volden trappet opp i de tamilske områdene nord på Sri Lanka. Samtidig med at de norske utsendingene møtte tamiltigrene, gjennomførte geriljaen flere angrep mot regjeringsstyrker nordøst på øya. En soldat ble drept og 13 skadd i to mineeksplosjoner. To sivile og en mann som skal ha sympatisert med LTTE-geriljaen ble drept i skuddveksling i forbindelse med et angrep mot en militærkolonne.

Før helgen ble en granat kastet mot kontoret til den nordiske observatørstyrken i byen Batticaloa på østkysten. Ingen ble skadd i angrepet.

Siden desember er over 100 mennesker drept i ulike angrep på øya. Angrepene har satt den skjøre våpenhvileavtalen i fare. Avtalen ble forhandlet fram med norsk hjelp i 2002.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.