NA24.no

Tandberg Data verdt milliarder?

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)
Sist oppdatert:
Var i går verdt 28 millioner kroner, i dag er markedsverdien 4,8 milliarder...eller?

Det hersker full forvirring i Tandberg Data -aksjen torsdag, og Oslo Børs har sett seg nødt til å stanse handelen.

NA24 - din næringslivsavis

For i løpet av et døgn har markedsverdien gått fra 28,4 millioner kroner til 4,8 milliarder etter vedtak på onsdagens generalforsamling som hadde en ramme på 175 til 225 millioner kroner.

Første regnefeil
Oslo Børs står selv for noe av forvirringen. De hadde før børsåpning klønet med antallet nye aksjer, slik at da handelen åpnet torsdag var det 15,47 milliarder aksjer i selskapet.

Denne feilen er nå rettet opplyser Oslo Børs informasjonsavdeling til NA24, som sier at riktig antall aksjer skal være 7,97 milliarder aksjer. Med en aksjekurs da aksjen ble pauset på 60 øre prises Tandberg Data dermed til 4,8 milliarder kroner.

Noen regner feil
Selv ikke feil antall aksjer kan forsvare den prisingen Tandberg Data oppnår på Oslo Børs torsdag. Ved 12-tiden fant også Oslo Børs ut at det var på tide å ta en tenkepause, og stoppet handelen i aksjen.

Gårsdagens generalforsamling besto av flere elementer, hvorav det som økte antallet aksjer fra 47,4 millioner onsdag til 7,97 milliarder kroner torsdag var konvertering av et obligasjonslån. Her ble halvparten av et lån på 151.4 millioner kroner konvertert til aksjer på kurs 0,177306 kroner, som gir 426 millioner nye aksjer.

Videre ble det vedtatt en fortrinnsrettsemisjon som har en øvre grense på utstedelse av 7,5 milliarder aksjer på kurs 2 øre. Det er garantert tegning av 5 milliarder aksjer, eller 100 millioner kroner. Basert på emisjonskursen skulle Tandberg Data vært priset til 160 millioner kroner i dag.

Det siste elementet som ble vedtatt var en sveising av aksjene slik at 100 gamle aksjer blir en ny aksje. Dette siste elementet vil ikke bli gjennomført før det er registrert.

Så 2 øre
Basert på gårsdagens hendelser hadde DnB Nor Markets analytiker Fredrik Thoresen tidligere denne uken regnet seg frem til at kursen burde havne på 2 øre etter refinansieringen. Noe som ville priset Tandberg etter refinansieringen til 160 millioner kroner.

- Jeg mener at Thoresens analyse virker fornuftig, sier en analytiker i et konkurrerende meglerhus som selv ikke dekker aksjen.

Heftig omsetning
Tandberg Data-aksjen har vært meget aktivt handlet på Oslo Børs torsdag. Handlene frem til aksjen ble stoppet av Børsen ved 12-tiden utgjorde alene 159 millioner aksjer, som er tre ganger antallet aksjer som faktisk er utstedt og registrert i selskapet.

Den foreliggende prisingen gjør også at Oslo Børs har måttet sende ut en melding om at beregningen i indeksen hvor Tandberg Data inngår er feil.

Aksjen var opp 47 prosent til 60 øre da aksjen ble pauset i forhold til den justerte åpningskursen beregnet av Oslo Børs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere