Etter mange år med spekulasjoner og forhåpninger går spådommene om et bud på Tandberg i oppfyllelse. Det er klart etter at den amerikanske it- og telekomgiganten Cisco torsdag morgen har varslet et bud på alle aksjene i Tandberg ASA.

Cisco tilbyr 153,50 kroner i kontanter per Tandberg aksje i et frivillig oppkjøpstilbud på videokonferanseselskapet. Budet representerer en premie på 11 prosent i forhold til sluttkursen onsdag og 25,2 prosent i forhold til snittkursen de siste tre månedene. Budet priser Tandberg til 17,2 milliarder kroner.

Styret i Tandberg anbefaler enstemmig budet overfor aksjonærene, og flere medlemmer av styret og ledelsen har allerede gitt forhåndsaksept på Ciscos-bud.

- Vårt styre har gjennomført en nøye gjennomgang betingelsene og forbeholdene i tilbudet og er enstemmige i sin anbefaling. Vi vil breømme ledelsesteamet for arbeidet de har gjort på vegne av aksjonærene, de ansatte og andre Tandberg interessenter, sier styreleder Jan Chr. Opsahl i en kommentar.

Har pengene
Budet vil bli finansiert av Ciscos eksisterende kontantbeholdning og er slik sett uten betingelser om finansiering. Budet er foreløpig betinget en akseptgrad på 90 prosent.

Dersom styret i Tandberg trekker sin anbefaling av budet, eksempelvis ved et konkurrerende bud, må Tandberg betale et avbrytningsgebyr, breakup fee, på 23 millioner dollar, eller omkring 157 millioner kroner.

Dersom budet ikke får regulatorisk godkjennelse fra blant annet konkurransemyndighetene, vil Cisco måtte betale Tandberg et gebyr på 15 millioner dollar. Cisco håper å ha fullført transaksjonen i løpet av første halvår 2010.

12 måneder
Tilbudsdokumentet vil gå ut til aksjonærene den 5. oktober og budet vil i første omgang være åpent i 20 virkedager, men kan bli forlenget. Dersom betingelsene ikke er enten oppfylt eller forkastet over de neste 12 månedene, vil budet bortfalle.

Det er investeringsbanken Lazard som er rådgivere for Cisco, mens Tandberg har hjelp av J.P. Morgan i prosessen.

Ventet lenge
Det har i flere år gått spekulasjoner om et bud på Tandberg ASA, og Cisco har flere ganger blitt trukket frem som en aktuell kjøper på grunn av sin sterke posisjon i infrastruktur- og nettverksmarkedet.

Senest i midten av juli, da Tandberg la frem tallene for andre kvartal var det meldinger om et mulig bud. Det var Financial Times som mente å vite at oppkjøpsfondet Silver Lake jobbet med et bud på 135 kroner per aksje, og at Cisco og Ericsson var i kulissene.