Gå til sidens hovedinnhold

Nå stuper børsen

Elendige nyheter rammer aksjemarkedet.

Aksjemarkedene i Europa reagerer negativt på nyheten om at fallet i sysselsettingen tiltar.

NA24 - din næringslivsavis

Månedens viktigste rapport ble en stor skuffelse på markedet, og følger opp trenden med makrotall som ikke klarer å komme inn som forventet. På Oslo Børs blir hovedindeksen sendt ned sendt ned 2,63 prosent til 310,48 poeng.

De øvrige børsene i Europa er også svake. I Tyskland og Storbritannia blir børsene sendt ned mellom 1,7 og 1,8 prosent. Den franske indeksen CAC 40 i Paris blir sendt ned 2,3 prosent. I Norden er Finland verdt med et fall på 3,1 prosent, mens Stockholm og København er ned 1,6 og 2,3 prosent.

Følg utviklingen på børsene her.

Det går også mot en dårlig start i USA.

Les mer. Wall Street fikk seg en kalddusj

Denne uken har makrostrømmen fra USA vært preget av skuffelser. Tilliten blant forbrukerne har ikke levd opp forventningene i markedet. Det har heller ikke innkjøpssjefens forventninger til den amerikanske økonomien. I tillegg har det kommet indikasjoner på at bedringen i jobbmarkedet ikke er like god som mange hadde håpet på. Det svake tallene har gitt et markant fall på børsene i USA og Asia.

Les mer: Bratt nedtur på Wall Street og Børsstup i Asia

Viktig rapport
Arbeidsmarkedsundersøkelsen fra de amerikanske myndighetene viser at langt flere mistet jobben i september enn hva økonomene hadde forventet på forhånd. Samlet falt sysselsettingen utenom jordbruket med 263.000, mens økonomene ventet en nedgang på 170.000. Arbeidsledigheten økte som forventet til 9,8 prosent fra 9,7 prosent.

Les mer: Skuffende ledighetstall fra USA

- Dette var svakere enn ventet og avslutter en uke med flere svake amerikanske nøkkeltall. Vi tror oppsvinget blir tregt. Ledigheten har ikke nådd toppen ennå. Så lenge arbeidsmarkedet forverres vil ikke Fed vurdere å stramme inn i pengepolitikken, skriver økonom Maren Elise Romstad i DnB Nor Markets i en kommentar til tallene.

REC ned
Solenergiselskapet REC blir sendt ned 8,63 prosent til 42,98 kroner etter at de har kommet med en oppdatering rundt utviklingen. Selskapet venter at dagens svake marked vil fortsette inn i 2010 og det tvinger dem til å gjøre kontraktsmessige justeringer for 2010. Dette vil gi en negativ effekt på resultatet for 2010.

REC skal i tillegg hente 2,5 milliarder kroner i obligasjonsmarkedet.

Les mer: REC skal hente 2,5 milliarder og - REC trenger ikke pengene

Oljeprisen har også blitt svekket av de svake makrorapportene. Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i november sendt ned 1,33 prosent til 68,27 dollar per fat.

Det sørger for at StatoilHydro blir sendt ned 1,96 prosent til 125,30 kroner. Norsk Hydro faller 1,67 prosent til 37,05 kroner, mens Seadrill faller 1,77 prosent til 116,50 kroner.

Tror på høyere Tandberg-bud
Et av få positive bidrag er Tandberg. Flere analytikere tror enten på et forbedret bud fra Cisco eller at det kan bli konkurranse om å kjøpe opp det norske IT-selskapet. Tandberg-aksjen blir løftet 1,95 prosent til 156,50 kroner. Det er tre kroner høyere enn hva tilbudet fra Cisco ligger på. Torsdag ble det kjent at den amerikanske IT-kjempen Cisco vil legge inn et bud på samtlige aksjer i Tandberg. Det priser selskapet til 17,2 milliarder kroner.

- Vi har hevet vårt kursmål til 170 kroner siden vårt basiscase er at Cisco vil øke sitt bud, skriver analytiker Petter Kjerkreit i SEB Enskilda til sine kunder.

Når det gjelder konkurrerende bud er meglerhuset mer tvilende. De tror ikke at det vil komme en finansiell aktør på banen, og det er flere forhold knyttet til budet fra Cisco som gjør at en eventuell industriell aktør vil vegre seg fra by. Blant annet viser de til forpliktelsen og støtte fra Tanbergs ledelse og styre.

- Vi tror at mer enn ti present av aksjonærene synes budprisen er for lav, noe vi tror vil føre til at Cisco øker sitt bud.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kommentarer til denne saken