Tannlege refser sine egne

Foto: Sigurd Øfsti (Smaalenene Avis)

Mange tannleger opererer med priser som er på grensen til ran. Det mener Spydeberg-tannlegen Thorbjørn Berger.

20.08.13 08:51

55-åringen har vært tannlege i bygda i over 30 år. Han mener at tannlegebransjen i stadig økende grad benytter et prisnivå som vi ikke er tjent med, skriver Smaalenene Avis.

- For eksempel når en fylling koster 1.150 kroner. Skal en pasient ha tre fyllinger, ganger tannlegen 1.150 med tre og legger til ekstrakostnader for ditt og datt. Da blir det fort dyrt, sier Berger.

Selv setter han ikke prisene på denne måten.

- Store prisforskjeller
- Jeg bruker en viss tid på å legge en fylling, men jeg bruker ikke tre ganger så lang tid på tre. Derfor tar jeg heller ikke tre ganger så mye betalt. Pasienten skal ha igjen for at tannlegen jobber effektivt, sier Berger og gir et eksempel:

- En jobb med åtte fortannsfyllinger og to jeksler kan godt komme på 4.300 kroner, selv om stykkprisen skulle tilsi 8.600.

Han trekker også frem et annet eksempel for å vise hvor mye noen tannleger faktisk tar for en type behandling.

- En vanlig fastpris for en ti-ledds bro (kunstige tenner i metall/porselen, red anm.) er 64.000 kroner. Utgiftene til teknikeren som lager broen kommer på omtrent 18.000 kroner. Det vil si at tannlegen sitter igjen med 46.000 kroner for en jobb som vanligvis tar mellom seks og åtte timer. Det gir en timelønn på mellom 6.000 og 8.000 kroner.

Berger hevder at han selv utfører samme behandling for omtrent halve prisen.

- Går du ut med dette i håp om å selv kapre flere kunder?

- Absolutt ikke. Jeg har i utgangspunktet ikke plass til flere. Jeg synes bare folk bør bli klar over hvilke prisforskjeller det er i bransjen, og hvor godt betalt noen tar, sier Thorbjørn Berger.

- Markedet bestemmer
Tannhelsedirektør i Østfold fylkeskommune, Per David Clee Søhoel, er uenig i at prisnivået blant norske tannleger er for høyt.

- Men dette handler jo uansett om forbrukermakt. Det er fri prisfastsettelse blant norske tannleger og det er markedet som bestemmer prisene, sier Søhoel.

Les flere saker i Smaalenene Avis

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.