NA24.no


Administrerende direktør Olaug Svarva og Folketrygdfondet tok tap i tredje kvartal, som følge av turbulente markeder.
Administrerende direktør Olaug Svarva og Folketrygdfondet tok tap i tredje kvartal, som følge av turbulente markeder. Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Tap for Folketrygdfondet i urolige markeder

Sist oppdatert:
Tapte 4,8 milliarder kroner i tredje kvartal.

I turbulente markeder i tredje kvartal tapte Folketrygdfondet 4,8 milliarder kroner.

Samlet sett resulterte forvaltningen av Statens pensjonsfond Norge i en avkastning på negative 2,4 prosent, noe som likevel er 0,1 prosentpoeng bedre enn indeksen fondet sammenligner seg mot. 

Ved utgangen av september hadde fondet en markedsverdi på 191 milliarder kroner.

- Tredje kvartal var preget av urolige finansmarkeder, med nedgang i aksjekurser, renter og råvarepriser. Usikkerhet knyttet til utviklingen i kinesisk økonomi og fremvoksende markeder sto sentralt, noe som også svekket oljeprisen og kronekursen, skriver fondet i en pressemelding mandag.

Tapte på aksjer
Det var forvaltningen av aksjer som førte til tapet. Aksjeporteføljen ga en avkastning på minus 5,5 prosent, som er 0,4 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen. Det sterkeste fallet opplevde råvaresektorene energi og materialer i tredje kvartal.

Samtidig endte avkastningen i renteporteføljen på 2,2 prosent. Det er 0,3 prosentpoeng svakere enn referanseindeksen.

- Mens nedgang i rentenivået førte til at statsobligasjoner hadde en positiv avkastningsutvikling i kvartalet, fant det sted en markert økning i risikopåslagene for låntakere med høyere kredittrisiko, melder fondet.

Sett over de siste ti årene har Folketrygdfondet gjort det bedre enn markedet, med en årlig gjennomsnittlig avkastning som er 1,1 prosentpoeng høyere enn referanseindeksenes avkastning.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere