Gå til sidens hovedinnhold

Tapasmiddag hos statsminister Solberg endte i full krangel

Desember 2013, i statsministerboligen til Erna Solberg serveres det tapas. Høyres politikere fra Hordaland skal kose seg, men det var en elefant i rommet.

I selskapet deltok næringsminister Monica Mæland, stortingsrepresentantene Sigurd Hille, Øyvind Halleraker, Torill Eidsheim, Peter Frølich, Ove Trellevik og Erik Skutle. I tillegg var Mælands rådgiver Morten Storebø der. Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes kom også ned i statsministerboligens første etasje etter hvert, skriver Bergensavisen.

Finnes skal ha funnet frem whisky til seg selv og betraktet selskapet med et skjevt flir. Hille, Halleraker, Storebø, Trellevik og Eidsheim var også, i all hovedsak, tilskuere til dramaet som har fått mytologiske dimensjoner i partiet.

Bergen og Hordaland Høyre har hatt mye å stri med de siste par årene. Elefanten i statsministerboligen denne kvelden het Bybanen, skriver Bergensavisen.

Bakgrunn: Hvordan kunne 200 meter med trikkeskinner splitte et part?

PRESTISJESAKEN

Frølich og Mæland hadde begge lagt mye prestisje i de diametralt motsatte standpunktene de hadde inntatt – og sammen med Skutle fant de en måte å krangle om Bybanen på, uten å krangle om selve saken.

Et ukegammelt oppslag i Bergens Tidende ga dem et påskudd til å sette i gang. På forsiden hadde Bergens Unge Høyre sin leder Petter Haraldsen posert sammen med de gamle Høyre-koryfeene Inga Margrethe Presterud og Eva Grimstad.

Budskapet var at de unge og de gamle ikke kunne akseptere en Bybane langs Bryggen. Totalt, som kjent, i motstrid til det Monica Mæland mente.

Visste ikke Haraldsen at Mæland hadde vært gjennom et voldsomt oppgjør med de to gamle damene i forbindelse med nominasjonen i 1998? Et oppgjør Mæland vant? Visste ikke Haraldsen at de to gamle damene hatet Mæland dypt og inderlig, lurte Mæland på.

FORSVARTE HARALDSEN

Frølich og Skutle mente at, nei, dette visste ikke Petter Haraldsen. Så, burde de ikke sjekket dette? Burde han ikke spurt folk i organisasjonen om råd før han hentet frem disse to forferdelige vesenene? Jo, men Haraldsen er bare 19 år. Det må være lov å gjøre feil.

Mæland var blant dem som hadde vippet Presterud og Grimstad ut av bystyret i en beinhard nominasjonskamp på slutten av 1990-tallet.

Erik Skutle, som er kjent for å beholde et rolig ytre i de fleste opphetede situasjoner, skal ha slått neven i bordet og truet med å gå da de sterkeste beskyldningene mot Unge Høyre kom. Blant annet ble de anklaget for å slå seg opp ved å pisse i byrådets brønn, skriver Bergensavisen.

PÅ RØYKEVERANDAEN

Det var ute på verandaen de hardeste ordene mellom partene ble vekslet, forteller en kilde til BA.

– De tok litt hensyn til dem som ikke hadde noe ønske om å delta i denne diskusjonen, sier vedkommende, til Bergensavisen.

Det er denne kvelden Nelson Mandela dør, etter lang tids sykdom. Men selv ikke den sørafrikanske frihetskjemperens bortgang demper «engasjementet» helt.

Etter at kranglefantene ga Solberg beskjeden «Hold kjeft, vi krangler», forlater statsministeren selskapet for å skrive minneord om Mandela.

Tapasselskapet i statsministerboligen, som BA har beskrevet over, har blitt legendarisk i Bergen Høyre.

Mange har hørt ulike versjoner om hva som skal ha skjedd. Det er også slik at de som deltok har noe ulike versjoner av hendelsene og de eksakte ordene som falt.

Det gikk også et rykte, lenge, at Peter Frølich hadde kastet en sko på en i overkant syrlig Sigurd Hille. Dette blir benektet på det sterkeste. Monica Mæland sier til BA at det var god stemning og høyt engasjement så lenge hun satt ved bordet. Peter Frølich sier seg enig i det.

– Dagen etter spiste vi vafler sammen i stortingskantinen, det var ikke verre, kommenterer Frølich overfor Bergensavisen.

Selskapet skulle være en hyggelig og uformell sammenkomst mellom Høyres hordalendinger i storting og regjering.

SPLITTET PARTIET

Men stemningen BA har forsøkt å formidle illustrerer også hvor splittet partiet har blitt som følge av Bybanen til Åsane. Som kjent ville majoriteten i Bergen Høyre ha Bybanen i tunnel, mens de som styrte byen ville ha Bybanen langs Bryggen.

Det var hovedpersonene i bybanekonflikten, Peter Frølich og Monica Mæland, som sammen med Erik Skutle «diskuterte med engasjement» i statsministerboligen den desemberdagen i fjor.

Les flere saker fra Bergen i Bergensavisen


Reklame

NÅ: Knallpriser på skibriller, sportsbriller og solbriller fra Oakley

Kommentarer til denne saken