*Nettavisen* Økonomi.

Taper 50 millioner i året på Olav Thon

- Dette er dramatisk.

21.05.14 16:19
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=4Kdy1U7jkaSCzbCgl3DlOojd7pOK8jjuXHOsAL3FTZTchyc91qoFTw3YOwJtNQeiTNsvo1knhkxP9oauAWmCtMZSNw4_XG99eIj9Pm0ZH_sAO7tW-dxaLxdgSdyaHj-2Ppr5JaH7Vzs&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Olav Thon er ikke bare blant landets rikeste personer. Han er sannsynligvis den eneste hvor formuen har hatt så stor påvirkning.

Milliardærens skatt til Hole har nemlig vært så betydningsfull at ordføreren selv har kontaktet Thon før kommunebudsjettet skal settes opp.

- Tidligere så hadde vi en prat i året hvor han fortalte hvordan ståa var, sier ordfører Per Ragnvald Berger til Nettavisen NA24.

Nå har det imidlertid skjedd en stor endring.

Olav Thon har nemlig plassert formuen sin i en stiftelse, noe som gjør at pengene ikke lenger vil komme kommunen til gode.

- Jeg kan nå bekrefte dette. Det er dramatisk, sier Berger.

Avgjørelsen kom imidlertid ikke som lyn fra klar himmel.

- I fjor var han her og varslet at det vill bli en endring, men han visste ikke når fordi det var en del papirarbeid som skulle gjøres. Han har hele tiden vært åpen, redelig og fortalt at dette ville skje.

Klikk på bildet for å forstørre.

Per Ragnvald Berger takker for Thons mangeårige bidrag. Foto: (Hole kommune)


Startet stiftelse
Det var rett før jul det ble offentlig kjent hva Olav Thon ville gjøre med sin enorme formue.

Det var å overføre verdier på 25 milliarder kroner til en stiftelse.

Opprettelsen av Stiftelsen Olav Thon har to formål: Den skal sikre varig norsk eierskap av Olav Thons hoteller og eiendommer, og samtidig gi opptil 100 millioner kroner i året til realfag, medisin og andre allmennyttige formål.

Som en konsekvens av dette skal da heller ikke Thon skatte som før.

20 prosent av inntektene
Kommunen har etter dette forsøkt å ta høyde for bortfallet i inntekter, men selv om Hole er blant de med høyest skatteinngang i Buskerud, er det et enormt bidrag som nå forsvinner.

- Normalt så har skatteinngangen fra Thon ligget på 120-125 millioner kroner. Mesteparten av dette er formuesskatt, så mye har gått videre til staten. Vi har redusert budsjetterte inntekter med mellom 40-50 millioner kroner. Dette var litt mer enn vi ventet og det utgjør mellom 15-20 prosent av kommunens inntekter.

- Blir dere nødt til å redusere antallet ansatte som en følge av dette?

- Nei. Vi har tilpasset organisasjonen og har vært tidlig ute med å ta tak, sier Høyre-ordføreren.

Hyller Thon
Berger, som har vært ordfører siden 1999, har sett at innbyggertallet i hans «regjeringstid» har steget fra vel 4.000 til rundt 7.000.

Han har kun positive ting å si om eiendomsbaronen.

- Tiden med Thon har vært veldig bra for kommunen. Underveis har vi kunnet sette av penger i et fond og fått betalt ned ekstra på lån. Thon har vært en kjemperessurs og er det fortsatt.

- Hadde alle vært som han så hadde nok flere hatt det bedre. Han er ikke som andre som ikke betaler skatt og tar med seg formuen ut av landet, sier Berger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mannen med den karakteristiske røde luen har gitt bort milliardformuen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Vokste opp på gård

Olav Thon vokste opp på gården Søndre Thon i Ål i Hallingdal sammen med tre eldre søsken. Thon ville opprinnelig studere medisin, men da den andre verdenskrig brøt ut ville ikke foreldrene at han skulle reise utenlands. Isteden ble det pelsdyroppdrett hjemme på gården og kjøp og salg av skinn i Hallingdal.

For å selge skinn ble det etablert kontakt med pelshandlere i Oslo. To rødrevskinn som han solgte for 600 kroner, for å skaffe startkapital, danner for øvrig hovedmotivet i Olav Thon Gruppens logo.

Thons karriere innen eiendomsutvikling begynte i Oslo i 1942. I 1950 kjøpte han Karl Johans gate 5–7, det som i dag er kjent som Arkaden, for 1,7 millioner kroner.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.