NA24.no

Taper stort på bensinkrig

Sist oppdatert:
Lokale bensinkriger er rene tapssluket for oljeselskapene.

Siden toppnoteringene i sommer har veiledende drivstoffpriser hos Statoil falt med nærmere to kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Nærmere bestemt er prisen ned 1,70 kroner literen for bensin og ned 1,97 kroner for diesel siden juni/juli.

Mandag morgen satte oljeselskapet ned prisen igjen, med 10 øre på bensin og fem øre på diesel. Bakgrunnen for nedgangen i de veiledende satsene er nedgangen i det internasjonale produktprisene på drivstoff.

10 kroner og under
I helgen har det vært mulig å fylle tanken for så lite som rundt 10 kroner literen både for bensin og diesel på mange forskjellige stasjoner i Oslo-området. Statoil i Sørkedalsveien var for eksempel nede i 10,09 både for bensin og diesel. Noen stasjoner var også under 10-tallet.

Prisdumpingen tilspisser seg ved at stasjonene er i lokal «krig» om dra flest kunder. Og krigen hardner til i helgene. Det er godt nytt for deg, men ikke for oljeselskapene:

- Priskriger er et lokalt fenomen, som kommer kundene til gode. Når prisene er så lave som de har vært enkelte steder i helgen, selger oljeselskapene med tap, forklarer Knut Hansen, informasjonsleder i Statoil, til NA24.

Han tør ikke spå om prisutviklingen vil vedvare.

- Vær bevisste
Også Esso må konstatere at helgens bensinkrig er rene tapssluket.

- I Oslo-området har vi måttet gå veldig langt ned i pris. Med dagens internasjonale kostpriser er det skikkelig tapsforretning, sier Eirik Hauge, assisterende informasjonsdirektør i Esso.

Pumpeprisene har gjort seg til vane å falle i helgene. Når mandagen kommer skrus prisnivået opp igjen.

- Man kan ikke ha dette prisnivået særlig lenge. Ingen kan over tid selge med tap, sier han, om helgens ekstraordinært lave prisnivå.

Prisbevisste kunder har i helgen kunnet «shoppe» bensin til priser vi ikke har sett maken til på lang tid, som igjen har ført til køer ved stasjonene med de billigste pumpeprisene. For prisbevisste kunder kan det være verdt å kjøre noen meter ekstra for å spare til tankfyll:

- Bilister bør være bevisst på hvor de får billigst drivstoff, sier Hauge.

Veiledende over tolv
Veiledende bensinpriser hos Statoil er i dag 12,13 kroner per liter bensin og 12,20 per liter diesel. Esso opererer ikke med veiledende priser, mens Shell har foreløpig valgt å beholde de gamle satsene på 12,23/12,25.

Kommunikasjonsdirektør Kim Bye Bruun i Shell utelukker derimot ikke at det kommer priskutt i løpet av uken.

- Litt avhengig av hvordan markedet utvikler seg, men vi følger med fra time til time, sier han.

Etter helgens prisfest blir det også «blå»mandag for Shells kunder.

- Når prisene kommer tilstrekkelig langt ned, så må vi sette prisene opp igjen for å ikke selge for lenge med tap, sier han, etter helgens harde konkurranse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere