NA24.no

Taper stort på poker-NM


For første gang i historien kan nordmenn spille NM i poker på norsk jord. Her fra NM i 2014, som ble arrangert i Dublin.
For første gang i historien kan nordmenn spille NM i poker på norsk jord. Her fra NM i 2014, som ble arrangert i Dublin. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
- Vi kommer til å gå med betydelig underskudd, sier arrangøren Global Poker Tours.

I november er det duket for det første lovlige norgesmesterskapet i poker på norsk jord, etter at den sittende regjeringen tilpasset lovverket i oktober i fjor. Tidligere måtte pokerinteresserte nordmenn reise til utlandet – de siste årene i Irland for å – spille NM.

NM-øvelsene arrangeres på Thon Congress på Gardermoen i perioden 18.-24. november, men før det skal det spilles regionale mesterskap i Oslo, Kristiansand, Bodø, Trondheim og Bergen i oktober og begynnelsen av november.

Østlandsmesterskapet utsolgt
Registreringen til turneringene ble åpnet i slutten av august, og helgen var allerede samtlige 600 plasser til Østlandsmesterskapet på Holmenkollen Park Hotel fulltegnet.

- Vi er veldig fornøyd med å endelig få spille lovlig poker i Norge. Og siden pågangen er så stor, anbefaler vi interesserte om å melde seg på tidlig for å sikre plass. Vi gleder oss til fullsatte turneringer på Gardermoen, sier Sigurd Eskeland, leder i Norges Pokerforbund.

De regionale mesterskapene fungerer som kvalifisering, såkalte satellitter, til NM, men det er også mulig å kjøpe seg direkte inn i NM-øvelsene. Hovedturneringen koster 5000 kroner, mens de øvrige øvelsene i NM koster henholdsvis 3000 og 2000 kroner. I de regionale mesterskapene er innkjøpet på 1500 kroner.

Myndighetene har åpnet for en totalomsetning på 50 millioner kroner, men arrangørene har lagt seg på et langt lavere deltakernivå enn det er rom for. Dersom samtlige plasser blir solgt, vil omsetningen bli på ca 19 millioner kroner.

Fem prosent av inntektene tilfaller Blodkreftforeningen, som er den offisielle arrangøren av mesterskapet. Den operasjonelle arrangøren (entreprenøren) for NM i 2015, 2016 og 2017 er imidlertid Global Poker Tours Ltd. (GPT), som blant annet står bak EPT (European Poker Tours).

Selskapet er eid av kanadiske Amaya Gaming Group, som også har Pokerstars (verdens største online pokerside) og Full Tilt Poker i porteføljen.

All sprillreklame forbudt
Lotteritilsynet har forbudt alle former for spillreklame under mesterskapene, så GPTs eneste inntektskilde er raken (avgift som trekkes fra deltakeravgiften) på ti prosent av omsetningen.

- Vi fikk en anmodning fra Lotteritilsynet om å tilrettelegge for at norsk lov ble fulgt når det gjaldt markedsføring av utenlandske spillselskaper. Vi har valgt å følge denne anmodningen, sier Edgar Stuchly, direktør i Global Poker Tours, via selskapets pressekontakt i Norge, Martin Hinsch.

Selskapets inntekter kan med andre ord bli på maksimalt 1,9 millioner kroner. NA24 har utført noen grove regnestykker på utgiftene knyttet til turneringene som viser at NM på ingen måte kommer til å bli noen økonomisk gullgruve for spillkjempen.

GPT bekrefter også at selskapet kommer til å gå kraftig i minus det første året selskapet arrangerer NM.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Edgar Stuchly, direktør i Global Poker Tours, innrømmer at selskapet kommer til å tape penger på årets NM-arrangementer. 

- Vi ønsker ikke å kommentere budsjettene til NM, men v i kommer til å gå med betydelig underskudd, sier Stuchly.

- Vi skal arrangere et norgesmesterskap for flere tusen spillere, noe som betyr betydelige utgifter når det kommer til personell, samt investeringer i utstyr som bord, kort og chips.

NA24 har beregnet at lønnsutgiftene til dealere på de tre åpningsdagene av hovedøvelsen i NM alene kommer til å ligge på 160.000 kroner.

- Hva er bakgrunnen for at GPT ønsker å arrangere NM når dere taper penger på arrangementet?


- Vi ser på dette som en investering for fremtiden, og håper at et godt arrangement gjør at enda flere får øynene opp for sporten poker. Vi er henrykte over at vi kan tilby dette i Norge for første gang, og vi kommer med toppet mannskap for å kunne levere en meget god turnering til norske pokerspillere, fortsetter Stuchly  via Hinsch.

Om investeringen blir lønnsom eller ei, avhenger i stor grad av om det norske spillmonopolet blir avviklet i overskuelig fremtid. Hvis myndighetene skulle åpne for at utenlandske spillselskaper kan markedsføre seg i Norge, vil Amaya ha posisjonert seg godt i det norske markedet som eier av GPT og Pokerstars.

TV 2 sender direkte
En annen aktør som er i ferd med å opparbeide seg en sterk pokerposisjon i Norge, er TV 2. Kanalen hadde suksess med sendingene fra NM i Dublin i mars, og TV 2 Sportskanalen sitter også med rettighetene til høstens NM.

- Vi er fornøyde med seertallene og erfaringene fra NM i Dublin. Vi la vekt på at dekningen skulle ha en faglig vinkling, og tallene for Dublin var fullt på høyde med våre best sette sjakkturneringer med Magnus Carlsen, sier prosjektleder Eirik Haaland i TV 2 Sportskanalen.

TV 2 holder for tiden på med å spikre sendeskjemaet og programlederteamet, og alle detaljer for dekningen av mesterskapene er derfor ikke på plass.

- Men det er allerede klart at vi kommer til å sende direkte fra hovedøvelsen under NM. De regionale mesterskapene komme vi til å dekke med nyhetsinnslag, sier Haaland.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere