NA24.no

Taper stort på svart arbeid

Sist oppdatert:
Svært mange polakker jobber illegalt i Norge. Det koster dem dyrt.

Nesten halvparten av alle polakkene i Norge jobber enten illegalt eller i gråsonen. Det taper de stort på, mener forsker.

NA24 - din næringslivsavis

- De som jobber ulovlig har langt færre rettigheter enn andre. Dessuten viser det seg at de tjener mindre enn dem som jobber lovlig, sier forsker Guri Tyldum i Fafo til NA24.

Les også: - Får ulovlig lønn


Mens hele 49 prosent av dem som jobber illegalt tjener under 70 kroner, er det bare 6 prosent av de lovlydige som tjener like lite. Det viser en spørreundersøkelse blant polske arbeidsinnvandrere i Norge som forskningsstiftelsen Fafo la frem i dag.


- De har ingen krav på overtid, sykefravær med lønn, ferie eller andre goder, dette taper de stort på, sier Tyldum.

Selv om hun hadde forventet høye tall, var fasiten langt fra forventningene.

- Jeg er svært overrasket over omfanget av hvor mange som er fullstendig utenfor det legale arbeidsmarkedet, sier Tyldum.

Store mørketall
Direktør Tor Helge Langfelt ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker er også overrasket over omfanget.

- Vi kjenner til at det har vært mørketall, men det er skremmende å se tallene svart på hvitt. Dette viser tydelig at Skatteetaten har en betydelig utfordring ovenfor denne typen skatteytere, sier Langfeldt til NA24.

Han mener at det er et alt for stort omfang av personer som sniker seg unna skattemyndighetene både i Norge og Polen, og at man nå virkelig må ta tak.

- Vi vil ha en ganske omfattende kontrollvirksomhet av bygg- og anlegg samt renholdsbransjen i løpet av året. Etaten vil også ha større fokus på informasjon rettet mot disse skatteyterne, sier han.

Direktøren forteller at denne typen undersøkelser er et godt og viktig verktøy for deres videre arbeid.

3 av 4 vasker svart
Blant bygg- og anleggsarbeidere er det hele 19 prosent som ikke betaler skatt, mens 57 prosent skatter til Norge.

Rundt 12 prosent sier de skatter til Polen, mens 5 prosent ikke aner om de betaler skatt.

Verstingene er imidlertid kvinnene. Rengjøringsbransjen, hvor godt over 63 prosent av de ansatte er kvinner, er det 3 av 4 som ikke betaler skatt. Rundt 25 prosent skatter imidlertid til Norge, men ingen skatter til Polen.

Mange jobber svart
Mens 57 prosent av alle polakkene i Norge jobber lovlig, er det hele 43 prosent av den polske arbeidsstokken som jobber illegalt eller i gråsonen.

Blant polakkene som oppholder seg i Norge er det hele 29 prosent som ikke betaler skatt verken til Polen eller Norge. Snaue 9 prosent skatter til Polen, mens 57 prosent sier de betaler skatt til Norge. Rundt 5 prosent sier de ikke vet om de betaler skatt i det hele tatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere