Gå til sidens hovedinnhold

Tapte 111 millioner på elleville eiendommer

Yngve kjøper paradegater verden over.

Norges Bank Investment Management, NBIM, som forvalter oljefondet, fikk 1. mars 2010 mandat til gradvis å investere inntil fem prosent av sine midler i eiendom, gjennom en tilsvarende reduksjon i obligasjonsinvesteringene.

Ved utgangen av kvartalet var fondets markedsverdi 4.182 milliarder kroner, og fondet var investert med 62,4 prosent i aksjer, 36,7 prosent i rentepapirer og 0,9 prosent i eiendom.

Det betyr at fondet hadde vel 37 milliarder kroner investert i eiendom.

I løpet av årets tre første måneder ble avkastningen av disse investeringene på minus 0,3 prosent, tilsvarende vel 111 millioner kroner.

Tapet her kom i hovedsak på valutatap, da svingninger her hadde en negativ påvirkning på resultatet med -1,6 prosent. Kostnader knyttet til kjøp trakk også ned, mens verdiøkningen på eiendommene bidro positivt til resultatet med 1,5 prosent.

Og det er ikke akkurat rønner oljefondet har investert i.

Kongelige gater
De første eiendomsinvesteringene ble gjennomført i 2011 gjennom kjøp av kontor- og butikklokaler i London og Paris.

I London kjøpte fondet seg opp i velrenomerte Regent Street for 448 millioner pund, da 4,2 milliarder kroner

Regent Street er en av Londons travleste handlegater, med kjente merkevarebutikker som Apple, Burberry, Banana Republic og Hamleys. Eiendommene i porteføljen, består av 113 bygg spredt over 39 kvartaler.

Gaten har fått navnet etter prinsregenten, den senere Georg IV, og var en del av byplanen fra 1811, tegnet av John Nash.

På det britiske Monopolbrettet er Regent Street en del av det grønne settet, det nest dyreste, sammen med Oxford Street og Bond Street.

Tysk «fyrstegate»
I oktober i fjor ble det lagt 784 millioner euro, da 5,8 milliarder kroner, for to bygninger i Tyskland.

Den ene av bygningene i Tyskland ligger ved velkjente Kurfürstendamm i Berlin, og har 72.400 kvadratmeter med kontor- og butikklokaler over 16 etasjer. Den andre eiendommen ligger sentralt i Frankfurts forretningsdistrikt, og består av 81.600 kvadratmeter med hovedsakelig kontorlokaler.

Det hvite hus
Først i år fikk fondet lov til å kjøpe eiendommer utenfor Europa, og da klinte de kort tid til etter med blant annet deler av en av USAs mest kjente gater, nemlg Pennsylvania Avenue hvor Det hvite hus holder til.

I midten av februar brukte fondet 600 millioner dollar på 49,9 prosent av eiendommer i New York City, Washington D.C. og Boston, da verdsatt til 1,2 milliarder dollar.

To av bygningene ligger i New York City, to i Washington D.C. og én i Boston. De fem eiendommene har totalt 172.450 kvadratmeter med utleieareal.

Tjener mye penger
Til tross for at oljefondet tapte penger på eiendomsinvesteringene var første kvartal samlet sett fantastisk.

Avkastningen var på 5,4 prosent, tilsvarende 219 milliarder kroner.

Aksjeinvesteringene ga en avkastning på 8,3 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 1,1 prosent. Samlet var resultatet 0,3 prosentpoeng høyere enn avkastningen på fondets referanseindekser.

- De gode tallene er et resultat av sterke aksjemarkeder, særlig i januar og februar. Av de store aksjemarkedene bidro det amerikanske og det japanske mest, sier Yngve Slyngstad, leder for NBIM.

Her kan du lese hele kvartalsrapporten til oljefondet

Les også

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken