*Nettavisen* Økonomi.

Tapte 11,5 millioner på luksusmareritt

TAPTE MILLIONER: : Dag Høili investerte 11,5 millioner kroner i Auto-Forum, og tapte alt.

TAPTE MILLIONER: : Dag Høili investerte 11,5 millioner kroner i Auto-Forum, og tapte alt. Foto: Geir A. Carlsson / Fredriksstad Blad

Europris-arving Dag Høili mener dårlig jobb av revisor førte til luksusbilmarerittet.

(tb.no): Auto-Forum, som ble drevet av Geir Bråthen i Drammen før det gikk dundrende konkurs i 2013, spesialiserte seg på dyre sportsbiler, og hadde et tredvetall kjendiser på kundelisten.

Blant annet kjøpte rapduoen Madcon en Bentley til to millioner kroner og en litt billigere Porsche Cayenne. John Arne Riise kjøpte en Ferrari og Morten Ramm en Audi Q5. Totalt solgte Auto-Forum luksusbiler for 180 millioner kroner.

Så ikke problemene

Da selskapet ble slått konkurs i 2013 kom det inn krav på til sammen 9,2 millioner kroner fra 52 kreditorer.

Problemene selskapet hadde var imidlertid vanskelig å spore i regnskapene, og etter å ha sett en formidabel omsetningsvekst i Auto-Forums reviderte regnskaper for 2011, investerte Høili, som er kjent for å være farts- og motorinteressert, 11,5 millioner i firmaet.

– Jeg gikk inn i selskapet etter å ha lest regnskaper og revisorberetninger som var helt i orden, men så viste det seg senere at realitetene var fullstendig annerledes. Det var et veldig stort avvik, sier Høili til Tønsbergs Blad.

Til tingretten

Auto-Forum ble revidert av Abc Revisjon i Tønsberg. Høili mener revisoren burde sett at regnskapene var feil, og har saksøkt revisjonsselskapet. Saken skal behandles i Tønsberg tingrett 3., 4. og 5. juni.

Høili representeres av advokat Knut Ro.

– Høili hadde diskutert investeringen med Bråthen, men ville vente med å skyte inn penger til han hadde sett et revidert regnskap. Samme dag som han fikk dette, investerte han 11,5 millioner i Auto-Forum, sier Ro.

I ettertid viste det seg ifølge Ro at verdien på selskapet var kraftig overvurdert i regnskapet for 2011. Det skal særlig handle om varelageret, der en rekke biler og en båt som ble anskaffet etter nyttår ble ført inn i bøkene for 2011.

– Vi mener revisoren burde sett dette. Hadde revisoren gjort en skikkelig jobb ville det meste av egenkapitalen vært borte, kanskje hele, og overskuddet for 2011 ville omtrent vært nullet ut, sier Ro.

Så ikke varetellingen

Abc Revisjon tok over som revisor for Auto-Forum i februar 2012, da den forrige revisoren trakk seg fordi den ikke hadde deltatt på varetellingen. Abc Revisjon fikk dermed heller ikke deltatt på varetellingen, og Høili mener revisoren derfor burde gjort mer for å forsikre seg om at verdien på varelageret faktisk var 15 millioner kroner, som det ble oppgitt i regnskapet.

Fakta

Dette er saken

Hadde voldsalarm

Høili er ikke den eneste som har følt seg lurt etter konkursen i Auto-Forum. Geir Bråthen fortalte i en annen rettssak i Fredrikstad tingrett at han har hatt voldsalarm, politieskorte og torpedoer på døren de siste årene.

– Jeg og min familie har vært truet på livet. Jeg har fått telefoner om at de skal kidnappe sønnen min og grave ham ned levende, sa han i retten.

Abc Revisjon representeres av advokat Terje Granvang, og ønsker ikke å kommentere saken.

– Det vi har å si om kravet, bortsett fra at det avvises som grunnløst, skal vi si i retten i juni, skriver Granvang i en e-post til Tønsbergs Blad.

Les flere saker på Tønsbergs Blad her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.