Gå til sidens hovedinnhold

Tapte 450 mill. på svindel

KPMG har tapt nær 450 millioner kroner på jobben som revisor for svindlerne i Finance Credit.

Å være innblandet i en av norgeshistoriens største bedragerisaker, Finance Credit, har ikke vært god butikk for revisjonsselskapet KPMG.

NA24 - din næringslivsavis

Revisjonsgiganten var revisor for Finance Credit fra 1999, og partner John Haukland har fått knallhard kritikk og 30 dager i fengsel for at han ikke lot varsellampene blinke da underskuddene hopet seg opp.

Millionforlik
Finance Credit ble i fjor dømt i Oslo tingrett til å betale 656 millioner kroner, og anket saken til lagmannsretten. Men i mellomtiden inngikk de et forlik med bankene som tapte penger på bedrageriet - Sparebanken Vest, Sparebanken Rogaland, Sparebanken Midt-Norge, Privatbanken ASA, Bank 1 Oslo AS, Sparebanken Øst, Nordlandsbanken ASA, HSH Nordbank AG, i tillegg til forsikringsselskapene If og AIG Europe.

Dommen ble hevet som forlikt, men KPMG måtte likevel ut med hele 347 millioner kroner.

Millionutgifter
Men tapene stopper ikke der. Hele sakskomplekset har medført store direkte og indirekte kostnader for KPMG. De siste fire år har utgiftene til advokater og rådgivere i nådd 75 millioner kroner. I tillegg har de internført 24.000 timer på sakene knyttet til saken. Timer de normalt ville ha fakturert ut til klienter. Samlet sett har KPMG hatt kostnader og inntektstap på mer enn kr 100 millioner kroner på dette.

- Det er klart saken har ført til vesentlig merarbeid for KPMG, sier selskapets advokat, Else Bugge Fougner, til NA24.

- Stor belastning
I tillegg har saken vært en betydelig belastninger på grunn av negativ mediaomtale. Det tar seg ikke heldig ut for et selskap som lever av tillit at en av deres revisorer dømmes for svikt i sitt arbeid.

- Det er helt klart at denne saken har vært en meget stor belastning for KPMG. Det er en medarbeider som er dømt, men det er en viktig ting at selskapet i dag er frifunnet, sier advokat Fougner, med henvisning til at KPMG dermed ikke kan klandres for Finance Credit-bedrageriet.

Partner John Haukland, som nå er dømt til 30 dagers fengsel, jobber fortsatt i selskapet, men har levert inn sin autorisasjon, og kommer ikke til å utføre revisjon fremover.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley