Gå til sidens hovedinnhold

Tapte 517 milliarder på aksjer

Oljefondet tapte hele 517 milliarder kroner på aksjer i 2018.

NORGES BANK (Nettavisen.Økonomi): 2018 ble et elendig år for oljefondet, med en avkastning på -6,1 prosent. Det er den nest dårligste avkastningen siden starten i 1998 og også 0,3 prosent dårligere enn referanseindeksene måler seg mot. Men meravkastningen her siden 1998 er på 0,25 prosentenheter.

- Hovedstyret er oppmerksom på at fondets resultater vil svinge fra år til år, men at resultatene må bedømmes over tid, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i en kort innledning på onsdagens pressekonferanse.

Les også

Oljefondet tapte 485 milliarder

1450 mill. i forskjell

Men aksjeåret 2018 ble dårlig, og vi må tilbake til finanskrisen i 2008/2009 for å finne noe liknende. Årsrapporten viser at oljefondet tapte 517,2 milliarder på aksjer i 2018, mot en gevinst på 933,5 milliarder i 2017. En stor aksjeandel gjør at verdiene i fondet svinger mye.

- Vi så i fjor at verdien av fondet på det høyeste og laveste varierte med 800 milliarder kroner. Det er denne typen svingninger vi må være forberedt på, sa Slyngstad.

På spørsmål om fondet nå bør investere mindre i aksjer som følge av de store svingningene, var det klare svaret fra sentralbanksjefen:

- Nei, og Olsen viste til det han sa innledningsvis.

Opp 8 prosent

Ser vi på delmarkedene i fjor, falt det europeiske aksjemarkedet med 13,5 prosent, det amerikanske markedet med 5,4 prosent og aksjemarkedene i de fremvoksende økonomiene med 12,8 prosent.

Men i år er aksjemarkedene opp med 11 prosent, og fondets markedsverdi er siden årsskiftet opp rundt 8 prosent. Oljefondet åpner også opp for en større andel av fondet i børsnoterte eiendomsaksjer.

Oljefondet benyttet seg også av de fallende aksjemarkedene til å kjøpe seg opp i aksjer, slik at aksjeandelen nå utgjør opp mot det fastsatte taket på 70 prosent. Fondet nettokjøpte aksjer i fjerde kvartal tilsvarende 2,2 prosent av markedsverdien ved utgangen av året.

Rebalansering

Fondet såkalt rebalanserer porteføljen med jevnlig mellomrom. Det vil si at Slyngstad og hans forvaltere kjøper seg opp i det som har falt i verdi og selger seg ned i det som har gått bra.

Men fondet har et politikerbestemt aksjetak på 70 prosent av de totale investeringene. Dett er et tak det var strid om, og flere ville beholde det gamle taket på 60 prosent. Med en høyere aksjeandel følger høyere forventet avkastning, men også større risiko og klart større svingninger.

Den samlede avkastningen i fondet siden oppstarten for drøye 20 år siden er for øvrig på 3666 milliarder kroner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken