Tapte milliarder på eventyr med Røkke

Foto: (Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix)

På halvannet år har den rødgrønne regjeringen tapt milliarder på «historisk avtale».

24.02.09 09:36

Dag Terje Andersens beslutning om å kjøpe 12 prosent av Aker Solutions har så langt vist seg å være en katastrofal investering.

NA24 - din næringslivsavis

Siden staten gikk inn har aksjekursen i Aker Solutions falt med nær 80 prosent. Dermed har en investering på i overkant av 4,8 milliarder kroner forvitret til en aksjepost som er verdt mindre enn 1,1 milliarder.

Venter kraftig underskudd
Og i morgen kan det bli verre. Estimater SME Direkt har hentet inn på vegne av TDN Finans viser at analytikerne venter et underskudd før skatt på litt over en halv milliard kroner i fjerde kvartal.

Estimatene svinger fra -250 millioner i underskudd til -807 millioner i underskudd, ifølge estimatene. Samme kvartal i 2007 fikk Aker Solutions et overskudd før skatt på 880 millioner kroner.

Det er også ventet at driftsinntektene vil falle, både for kvartalstallene og for hele 2008. Selskapet kom med et resultatvarsel for en drøy måned siden, 19. januar, og dersom dette slår til vil Aker Solutions legge frem et driftsresultat før skatt og avskrivninger på 3,1 milliarder kroner for hele året. Dette er 800 millioner svakere enn i 2007.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Lavere utbytte
For 2009 forventer analytikerne en ytterligere inntektssvikt, men til gjengjeld skal marginene bedres kraftig. Dette vil, ifølge estimatene TDN Finans gjengir, gi en resultatbedring på over 1 milliard kroner i år i forhold til i fjor.

Utbyttet for 2007 endte på 3 kroner, og dette forventer analytikerne at vil bli kuttet til 2,36 kroner for 2008.

HTML EMBED

Nærings- og handelsdepartementet peker på at man er en langsiktig investor i Aker Solutions, og at man forventer kurssvingninger.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.