NA24.no

Tapte under børsboom

Foto: TV 2
Sist oppdatert:
2007 var et godt børsår. Likevel leverer Jens Ulltveit-Moe elendig fjorårsresultat.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Jo da, Ulltveit-Moes familiekonsern Umoe AS leverer resultat før skatt på drøyt 252 millioner kroner for regnskapsåret 2007, men mot 2006 blir dette likevel småtteri. I 2006 hadde nemlig konsernet et resultat før skatt på 932 millioner kroner - 73 prosent mer.

NA24 - din næringslivsavis

Umoes konsernregnskap omfatter Umoe AS og alle datterselskaper hvor Umoe AS direkte eller indirekte eier mer enn 50 prosent av stemmeberettigede kapital.

Dette er selskaper som Umoe Shipping and Energy AS og Umoe Industri AS, med konsoliderte selskaper som Umoe Invest AS, Umoe Catering AS, Sønnico Installasjon AS, Umoe IKT AS, Umoe Mandal AS og Umoe Schat-Harding.

Omsatte for seks milliarder
Morselskapet Umoe AS leverte i 2007 et overskudd på 1,6 milliarder kroner.

Konsernets omsetning ble i 2007 6 milliarder kroner, mot 5,2 året før. Driftsresultatet etter av- og nedskrivninger på anleggsmidler og goodwill ble 124 millioner kroner, og resultatet ble altså 252 millioner kroner før skatt.

- 2007 ble året da konjunkturene toppet ut, første halvår ble en fortsettelse av tidligere år med å plukke lavthengende frukt, i annet halvår ble den krevende øvelsen å innse at verdenskonjunkturene har snudd fundamentalt. Rammebetingelsene for skipsfart fikk også et sjokk, med en ekstra skattekostnad på over 220 millioner kroner for skipsfartsvirksomheten, sier Jens Ulltveit-Moe.

Shipping var lyspunkt
Det var shippingvirksomheten som var det store lyspunktet for familiekonsernet. Den ga et overskudd på 215 millioner kroner, eksklusive PGS. Umoe Industri hadde imidlertid sterkt varierende resultater i sine driftsselskaper.

Umoe Catering gikk så det suste, med kjeder som Peppes Pizza, Burger King, Fattigmann og TGI Friday's. Resultatet før skatt endte på 73 millioner kroner. Umoe IKT, Umoe Schat-Harding og Umoe Mandal viste også gode resultater - sistnevnte godt hjulpet av byggingen av Forsvarets MTB-våpen, Skjold-klassen.

I Sønnico og på investeringsfronten gikk det derimot tyngre. For Sønnico, som er et av landets ledende selskaper innen teknisk entreprise og installasjon av tekniske løsninger innen tele- og elektromarkedet, endte resultatet før skatt på minussiden, med 86 millioner kroner i minus, mot åtte millioner kroner året før. Selskapets elektrodivisjon gikk nemlig på en solid resultatsmell i 2007, som følge av overskridelser på fastprisprosjekter.

Tapte på investeringene
For Umoe Invest gikk også fjoråret trått, til tross for at 2007 alt i alt var et godt børsår. Verdiutviklingen i 2007 var minus 293 millioner kroner, og skyldes primært aksjekursutviklingen i Crew Gold Corporation, der Umoe har en eierandel på 25 prosent. Også Intex Resources og Biofuel Energy, der Umoe eier henholdsvis 20 og 36 prosent, gikk dårlig. Bare i Biofuel Energy har Umoe et urealisert tap på 200 millioner kroner.

- Hva gjelder omløpsporteføljen ble annet halvår en periode da vi så fremtiden i øynene, måtte akseptere hvor mørk den var og så selge ut alt det vesentlige. Dette førte til tap. Det er dog en mager trøst at tapene ville blitt enda større om vi hadde ventet lenger med å selge, sier Ulltveit-Moe.

For Umoe Invest ble resultatet før skatt minus 341 millioner kroner, og selskapet hadde en eksponering i verdipapirer på 4,4 milliarder kroner i slutten av 2007.

Ulltveit-Moe er ingen pessimist av den grunn.

- Nye muligheter skapes hver dag, avslutter han.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere