*Nettavisen* Økonomi.

Tar fra de fattige, gir til de rike

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Noen radikalere vil legge ned børsen. Andre vil sy puter under armene på finansfolk.

(NA24-KOMMENTAR): I den besynderlige lapskausen av innfall og utspill som går under betegnelsen «aktiv næringspolitikk» er turen nå kommet til finansbransjen.

I Dagbladet onsdag bekymrer Arbeiderpartiets Jan Bøhler seg over at vi snart har «verken forsikringsselskaper eller banker på norske hender». Han vil at Norges nye næring skal bygges opp rundt kapital. For å bidra til dette vil han hente hjem forvaltningen av oljefondet for at Norge skal bli et finanssentrum på linje med New York, London og Hongkong.

Dette og lignende utspill får hjertelig støtte fra representanter for norsk finansnæring. Du treffer bare rent unntaksvis den næringslivsleder som sier nei til støtte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fornuften i behold
Heldigvis lar ikke finansminister Kristin Halvorsen seg imponere.

- Norske meglere kan ikke regne med å få fordeler for at vi skal stille krav om at fondet skal ha lavere avkastning fordi at de skal sponses, smøres og subsidieres til å ta oppdrag, sier hun til NA24.

La oss presisere hva dette dreier seg om. En stor del av forvaltningen av oljeformuen gjøres uansett internt i Norges Banks forvaltningsenhet. Spesifikke oppdrag innen aktiv forvaltning settes ut til eksterne forvaltere. Norske forvaltere har hele tiden stått fritt til å konkurrere om disse. Noen få oppdrag er vunnet av norske aktører, men de aller fleste har gått til utlendinger.

Strategien ser ut til å ha vært vellykket, og har skapt titalls milliarder i ekstra avkastning for fondet – og dermed for det norske folk.

Men norsk finansnæring, altså med støtte av folk som Bøhler, vil ha en bakvei inn til disse oppdragene. De vil ikke konkurrere. De ønsker å få spesialtilgang til norske skattebetaleres penger selv om de ikke er flinke nok.

Det bør de selvsagt ikke få.

Bransjen trenger ikke støtte
I tillegg til at han har en dårlig plan, er Bøhlers virkelighetsbeskrivelse misvisende. Ja, flere internasjonale finansaktører konkurrerer i Norge, til glede for norske kunder. Men norsk finansbransje ligger slett ikke på sotteseng.

Ironisk nok kom Bøhlers utspill samme dag som DnB NOR brukte 400 millioner kroner på et oppkjøp i Sverige, noe som medfører at den norske banken blir Nordens største på eiendomsmegling.

Også i sjiktet under DnB NOR vokser det godt. Skagen-fondene ekspanderer i Sverige etter årevis med gode forvaltningsresultater. Pareto har skaffet seg en internasjonal posisjon innen offshorefinansiering. Acta vokser med sjumilsteg.

Støttehjul
Jan Bøhler & Co. tildeler gjerne offentlig buksevann til toppsjefene i Norges største og viktigste bedrifter på grunn av lønnsnivået.

Men samtidig vil han altså gi støttehjul finansiert av fellesskapet til en bransje hvor unge jyplinger tjener vesentlig mer enn disse toppsjefene, og hvor man for tiden opplever tidenes bonusfest. Snakk om å ta fra de fattige og gi til de rike.

For all del: Hurra for dyktige norske finansfolk og alt de får til. Rike må de gjerne bli. Men noen bakvei inn i oljefondet skal de ikke ha.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Trygd til salgs
Skivebom om strøm
Drømmebolig gir aksjefall
Meningsløst statlig fond
Uff, det går bra ett år til
Renten skal opp
Grønn øy på grønn gren
Lønnsomt for bybønder
Jeg, en lånehai
Veien til uføretrygd

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag