NA24.no

Tar Giske for retten igjen

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Spillgiganten Ladbrokes anker i kampen mot Norsk Tipping.

Staten fikk i begynnelsen av oktober medhold fra Oslo tingrett i at norsk lovregulering av pengespill ikke er i strid med EØS-avtalen.

Sjekk ut NA24 Propagandas nye mediaguid e

Vil starte spillforretninger
Verdens største bookmaker, Ladbrokes, ønsker å starte spilleforretninger i Norge og konkurrere med Norsk Tippings monopol, men tapte og ble idømt å dekke statens saksomkostninger på 1,1 millioner kroner, ifølge dommen. Nå anker Ladbrokes til lagmannsretten.

- Dommen er en viktig seier for Norge som en velferdsstat og for norsk pengespillpolitikk, sa kultur- og kirkeminister Trond Giske for vel en måned tilbake.

Norsk Tipping ligger under Kultur- og kirkedepartementet.

- Manipulering og undergraving
- Giskes utspill er bygd på manipulering og undergraving av vår historie. Ladbrokes er underlagt strengere kontroll enn det Norsk Tipping er, og vi ønsker også å støtte samfunnsnyttige formål i Norge, sier Per Scavenius, myndighetskontakt for Ladbrokes Norge, til NA24 Propaganda.

Og legger til:

- Dette handler kun om å beskytte de inntektene spillmonopolet allerede har.

Verdt 20 milliarder kroner
Ladbrokes fikk i 2004 avslag på sin søknad om å formidle pengespill fra Norge. Scavenius anslår det norske spillmarkedet til å ha en omsetningsverdi på 20 milliarder kroner i dag.

- Retten har funnet at dagens pengespillovgivning i Norge gir samfunnet og befolkningen den mest effektive beskyttelsen mot farene ved pengespill. Dommen er også et viktig signal til støtte for den europeiske tradisjonen med at hvert enkelt land har mest mulig effektiv kontroll av pengespill, sa kulturminister Trond Giske etter at dommen fra tingretten kom.

- Att dommen var en seier for velferdssamfunnet, er vi sterkt uenig i. Vi ønsker å støtte samfunnsnyttige formål, vi ønsker streng kontroll og vi ønsker å underkaste oss et norsk regelverk. Vi mener også at samfunnskontrollen vil bli forsterket, sier Scavenius.

Vant kampen om automatene
Og forteller at Ladbrokes er villig til å se på flere modeller for å støtte samfunnsnyttige formål, via beskatning eller på andre måter.

- Men da må myndighetene være villig til å gå i dialog. Nå ser vi frem til å prøve saken i en høyere rettsinnstans, og går på med nytt mot, sier Ladbrokes' myndighetskontakt.

Tidligere har Norsk Tippings monopol på spilleautomater vært prøvd både i EFTA-domstolen og for Høyesterett. Begge domstoler stadfestet i fjor at spillmonopolet ikke strider mot EØS-avtalen.

- Ladbrokes har tatt avgjørelsen om å anke særlig fordi tingretten ikke har vurdert det norske monopolet i lys av EFTA-domstolens rådgivende uttalelse, kommenterer prosessfullmektig for Ladbrokes Jan Magne Juuhl-Langseth i advokatfirmaet Schjødt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere