*Nettavisen* Økonomi.

Tar grep i Smedvig

John Fredriksen tar med seg sine mest betrodde medarbeidere og inn i styret i riggselskapet Smedvig, som i dag kom med et enormt kvartalsoverskudd.

(NA24): Det er avholdt ekstraordinær generalforsamling i Smedvig i ettermiddag, og her ble John Fredriksen, Tor Olav Trøim, Siri Hatlen, Per Kumle og Kate Blankenship valgt som nytt styre i selskapet. Dette ble det opplyst om i en telefonkonferanse torsdag ettermiddag, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Det betyr i klartekst at Fredriksen har satt inn sine folk og tatt kontroll i styret.

I tillegg til Fredriksen selv, er Trøim og Blankenship betrodde medarbeidere. Hatlen sitter igjen fra det gamle styret.

Smedvig har som kjent vært mål for en oppkjøpskamp mellom det amerikanske riggselskapet Noble på den ene siden og John Fredriksen og SeaDrill på den andre.

Oppkjøpsstriden begynte da storaksjonær Peter Smedvig valgte å selge sin post i Smedvig til amerikanske Noble, noe som satte sinnene i kok i Fredriksen-leiren, hvor man følte man var blitt brukt i en prosess for å presse opp kursen.

Fredriksen kom kanskje på etterskudd i Smedvig, men nå har han altså kontroll over styret, selv om han fortsatt har med seg Noble som stor aksjonær.

Sterke tall
I ettermiddag har Smedvig også kommet med sine tall for fjerde kvartal. Selskapet fikk et resultat før skatt på 783 millioner kroner i fjerde kvartal, opp fra 64 millioner kroner samme kvartal ett år tidligere.

Det er ingen tvil om at Smedvig er i fremgang, men forbedringen er blitt ekstra stor fordi selskapet har foretatt en regnskapsmessig reversering av en tidligere nedskrivning av verdien på boreskipet West Navigator.

Korrigert for dette var resultatet fra driften omtrent som ventet i en rundspørring nyhetsbyrået TDN Finans hadde gjort blant aksjeanalytikere som følger selskapet, hvilket vil si en dobling av driftsresultatet fra fjerde kvartal året før.

Selskapet skriver at alle forretningsområdene ga økt bidrag i fjoråret.

I tillegg til den reverserte nedskrivningen, bokførte Smedvig en gevinst på ca. 350 millioner kroner på salg av selskapets aksjer i offshoreteknologiselskapet Roxar i fjerde kvartal. Dette lå inne i analytikernes estimater.

Driftsinntektene økte fra 864 til 1.215 millioner kroner.

Det som ikke ser så bra ut er at nesten hele overskuddet er forsvunnet ut i skatt i kvartalet. Dette tyder på spesielle forhold, som trolig blir forklart i selskapets telefonkonferanse.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.