NA24.no

Tar igjen USAs energiforbruk

Sist oppdatert:
Kina vil bli verdens største energiforbruker etter 2010.

Det går frem av den nye utgaven av Det internasjonale energibyråets årlige prognoser for verdens energiforbruk. Rapporten har et perspektiv frem til 2030.

NA24 - din næringslivsavis

IEAs prognoser er lite hyggelig lesning sett i forhold til den varslede klimakrisen på Jorden. IEA forventer nemlig ikke at Kinas avhengighet av ikke fornybare fossile energikilder vil avta. Derimot ser IEA at kull fortsatt vil stå for omkring ot tredjedel av Kinas økende energiproduksjon også frem til 2030.

Utslippsforverring
Kinas behov for eget produsert kull spås å måtte dobles for å holde tritt en forventet økning i landets elektrisitetsproduksjon på 1.300 megaWatt frem til 2030. Det er mer enn USAs elektrisitetskapasitet i dag.

Faktisk forventer IEA at Kina allerede i år vil overta USAs posisjon som verdens største utslipper av drivhusgasser. Bilde forventes å forverres når Kina i økende grad vil søke holde igjen en økende avhengighet til oljeimport med konvertering av kull til oljeprodukter. Slik konvertering gir fem til syv ganger større utslipp av klimagasser enn raffinering av råolje.

I sitt basis scenario ser IEA en vekst i Kinas energibehov på 3,2 prosent årlig frem til 2030, noe som betyr mer enn en dobling fra dagens nivå til 3,82 milliarder tonn oljeekvivalenter årlig.

Mer olje
Når det gjelder Kinas oljeetterspørsel ventes dette å øke til 16,6 millioner fat per dag i 2030, som er en økning av prognosen på 1,3 millioner fat per dag fra forrige rapport.

Samtidig ventes importandelen å øke fra dagens 50 prosent til 80 prosent.

Samtidig har IEA lite tro på at Kina vil sette i verk noen storstilt satsning på biodrivstoff. Dette begrunner IEA med Kinas behov for å sikre matforsyningen. De forventer at biodrivstoff kun vil dekke 2 prosent av Kinas forbruk av drivstoff til bil og lastebilparken i 2030.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere