Tar innersvingen på Telenor

Foto: (Foto: AFP/Scanpix)

Den russiske oligarken Mikhail Fridman har bladd opp for å ta et større jafs av Vimpelcom.

23.11.06 12:06

Milliardæren Mikhail Fridmans investeringsselskap, Altimo, har lenge kjempet med Telenor om makten i Russlands nest største mobilselskap, Vimpelcom.

Nå legger han penger på bordet for å sikre seg over en tredjedel av aksjene i selskapet, hvor Telenor har en eierandel på 26,6 prosent. Ifølge Bloomberg eier Fridman nå 35,8 prosent av selskapet.

NA24 - din næringslivsavis

Telenor og Mikahil Fridman har lenge hatt en krangel gående om Vimpelcoms satsing i Ukraina. Selskapet kjøpte det lille ukrainske mobilselskapet URS, for å lansere Vimpelcom-merkevaren Beeline i nabolandet. Telenor, som sammen med Vimpelcom kontrollerer Ukrainas største mobilselskap Kyivstar, mener hele investeringen er feilslått.

Ikke stor betydning
Både Telenor og Altimo har gått til en russisk konkurransedomstopol i sitt forsøk på å få makten i Vimpelcom. Tidligere i dag skrev NA24 at Voldgiftsdomstolen i Moskva har påført Telenor et nytt rettslig tap i Vimplecom-kampen.

Telenor hadde tatt Altimo inn for voldgiftsdomtolen i et forsøk på å få stoppet URS-kjøpet.

Ifølge Telenors pressetalsmann, Dag Melgaard, så har ikke dette aksjekjøpet noen stor betydning for maktforholdet i Vimpelcom.

- Aksjonæravtalen er fortsatt gyldig, og det er også vedtektene, sier han til NA24.

Må by på hele selskapet
Telenor har tidligere meldt interesse for å kjøpe seg opp i Vimpelcom, men er låst av en lovregel som sier at aksjonærer som er under 30 prosent i et selskap, må legge inn bud på hele selskapet hvis de beveger seg over 30 prosent. Fridmans selskap, som allerede har over 30 prosent, er ikke bundet av denne loven og kan kjøpe seg opp til 50 prosent, uten å måtte søke konkurransemyndighetene.

- VI har sagt at vi har et ønske om å øke vår eierandel, men fordi vi er begrenset av denne loven, som trådte i kraft 1. juli, må vi først ta en beslutning på om vi ønsker å kjøpe oss opp. Det har vi ikke gjort ennå, sier Melgaard på telefon fra Ukraina.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.