NA24.no

Tar kontroll over oljemilliardene

Sist oppdatert:
Kunnskapsminister Øystein Djupedal er råere enn du trodde. NA24 røper ministerens oljeplan.

Les NA24 på mobil

Øystein Djupedal blir overtalt til å teste om han er en råtass eller en drømmer under åpningen av Forskningsdagene 2006.

- Våger du en investeringstest? Du kan leke finansminister og investere i oljefondet, frister professor Atle Midttun ved Handelshøyskolen BI.

NA24 - din næringslivsavis

Testen går ut på å plassere hva slags type bedrifter du ville investert Norges penger i. Målet er å sørge for at det er mye penger i oljefondet. Alle kan bli sjef for Norges 1.500 milliarder kroner under Forskningsdagene. Du kan teste hvordan du opptrer som sjef for Norges største pengebinge.

Se video av Øystein Djupedal som hesker over oljefondet her.

Utrolig mange penger
Som Handelshøyskolen BI skriver:

«Norge har investert utrolig mange penger på å selge olje og gass. Disse pengene kaller vi for oljefondet. Norge ønsker å investerer disse pengene slik at beløpet vokser. Når man investerer må man velge hva slags type bedrifter man vil støtte. Noen bedrifter tar store sjanser, man kan tjene veldig mange penger på det. Eller tape alt sammen. Andre bedrifter er mer forsiktige, og derfor kan de både tjene og tape mindre. Noen bedrifter tar ekstra hensyn til miljøet eller sine ansatte, men de kan godt tjene penger likevel.»

Ok, så er kunnskapsministeren helt enig i at bedrifter bør kutte forurensingen sin fortere enn loven krever. Og han mener, så klart, at bedriften bør ha ansvaret når de forårsaker skader, selv om det de gjorde ikke var ulovlig.

Se video av Øystein Djupedal som hesker over oljefondet her.

Oljefondet investerer i aksjer i rundt omkring 40 land i verden. Målet er å få pengene til å vokse. Men hvilken pris er man villig til å betale?

- Litt snill
Ministeren heller selvsagt over på den samfunnsansvarlig siden.

- Han er litt på den snille siden, konstaterer Midttun. Forskeren vil gjerne slå et slag for at forskning viser at det går an å ta betydelig samfunnsansvar og fortsatt tjene penger.

- Det var morsomt, sier Øystein Djupedal.

- Da vi startet å ta opp etikk i oljefondet var det helt umulig å få noe gjennomslag for det. Nå ti til 15 år etter, er det oljefondets par excellence. Det er bra at BI gjør sånt, veldig bra, sier Djupedal til pressen, som benytter anledningen til å slå et slag for egen politikk.

- Ikke bare en drømmer
Oljefondet kan velge å investere i tobakksindustrien, i våpenindustrien, i industri som ødelegger regnskogen og aksepterer barnearbeid.

- Han besto testen som ikke bare en drømmer, han fikk en fin balanse mellom profitt og samfunnsansvar. Men litt på den idealistiske siden er han, tolker Midttun overfor NA24.

Det samme er barna. De fleste av barna som tar testen viser mer samfunnsansvar enn de burde for å faktisk tjene penger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere