*Nettavisen* Økonomi.

Tar lønnskutt for å redde SAS

Flyselskapet sparer milliardbeløp på å ha kommet til enighet med fagforeningene.

14.01.09 15:58

I en børsmelding onsdag skriver SAS at flyselskapet har kommet til enighet med fagforeningene.

NA24 - din næringslivsavis

Dette vil gi en kostnadsbesparelse på 1,5 milliarder svenske kroner. Piloter, konsernsjef og øvrige i konsernledelsen avstår fra lønnsøkninger i 2009, og får i stedet en lønnsnedgang på seks prosent. Også styremedlemmene reduserer sin godtgjørelse med seks prosent fra nyttår.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kostnadsgap
SAS har tidligere beregnet at selskapet har et kostnadsgap i forhold til konkurrentene på fire milliarder svenske kroner.

- Med denne avtalen reduseres gapet til 2,5 milliarder. Hoveddelen av det resterende gapet er knyttet til andre deler av SAS, og konsernledelsen jobber nå med å sluttføre arbeidet med kostnadskutt innenfor de ulike områdene, skriver selskapet i meldingen.

- Avtalen med fagforeningene er viktig både i forhold til vårt kostnadsgap och til den kulturell turnaround som ble presentert i Strategi 2011. Kostnadskuttene på 1,5 milliarder kroner i kollektivavtalen er et bra resultat i disse forhandlingene, sier SAS-sjef Mats Jansson i meldingen.

- Dette er et langt steg på veien mot konkurransedyktige avtaler. Vel så hyggelig er måten forhandlingene har blitt gjennomført på. Jeg tar det som et tydelig tegn på at vi er i ferd med å lykkes med den kulturelle turnarounden i SAS, fortsetter Jansson.

Ekstraordinære forhandlinger
Den nye avtalen innebærer en kostnadsreduksjon innen kollektivavtaleområdet i SAS-konsernet på 12 prosent. I det totale beløpet inngår en engangssum på 156 millioner svenske kroner som er et resultat av reversering av pensjoner i Norge.

Ledelsen og fagforeningene i SAS har gjennomført ekstraordinære kollektivavtaleforhandlinger siden begynnelsen av november.

- Forhandlingene har vært intensiv og konstruktive. For første gang har vi hatt en felles problemforståelse. Medarbeiderne har vist stor forståelse og fagforeningene har opptrådt ansvarsfullt. Vi er dessuten enige om å fortsette arbeidet med å eliminere vårt kostnadsgap. De neste årene kan bli svært krevende for flyindustrien, men med konkurransedyktige kostnader og et godt samarbeid skal vi klare det, sier Jansson.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag