NA24.no

(Foto: AFP/Scanpix)

Tar nederlag som seier

Sist oppdatert:
- En rettslig seier, sier Altimo, Telenors erkerival.

En føderal domstol i New York ga den 25. mars Telenor mulighet til å få prøvet en sak mot erkerival Altimo i forbindelse med sistnevntes kjøp av aksjer i VimpelCom. Ledelsen i Altimo sier likevel vedtaket er «en seier».

NA24 - din næringslivsavis

Saken oppsto da Altimo med fire andre selskaper i Alfa-sfæren til Mikhail Friedman kjøpte 9,5 prosent av det russiske mobilselskapet VimpelCom. Kjøpene skjedde i perioden fra august 2006 og mai 2007. Dette førte ifølge Telenor til at Alfa var i brudd med amerikanske tilbudsregler.

I juni 2007 anla Telenor en sak mot Altimo og deres eier for brudd på disse bestemmelsene, samt beskyldninger om ulovlig innsidehandel.

Slipper innsidetiltaler
Russerne fokuserer på at tre av fem krav er blitt avvist av retten.

- Telenor fikk ikke medhold på innsideanklagene mot ledelsen i Alfa. Retten mener det ikke foreligger tilstrekkelig informasjon som identifiserer hvem i Alfaledelsen som kan ha handlet på basis av konfidensiell informasjon kun gitt til styret i VimpelCom. Dermed blir ikke påstandene om ulovlig innsidehandel prøvet i denne omgang, fremgikk det av Telenors pressemelding.

«Destruktive Telenor»
- Vi er fornøyde med dommerens rettferdige avgjørelse om å avvise Telenors tre grunnløse krav, sier Kirill Babaev, direktør i Altimo, i en kommentar.

- Etter denne rettslige seieren er vi ivrige etter å fortsette med å energisk beskytte vår rettslige posisjon mot Telenors destruktive anstrengelser for å presse Altimo på feilaktig grunnlag, og skape tvilsom PR, fortsetter Babaey.

Rettergang
Derimot må de forberede seg på rettergang for de andre beskyldningene.

- Retten fastslår i sin avgjørelse blant annet at det er presentert tilstrekkelige fakta fra Telenors side til å understøtte videre rettslig prøving av påstandene om at Altimo og fire andre Alfa-selskaper hadde til hensikt å skaffe seg kontroll over VimpelCom, og at de unnlot å rapportere dette til amerikanske verdipapirmyndigheter. Videre er det funnet grunnlag for å gå videre med rettslig prøving av påstandene om at Alfaselskapene kjøpte aksjer i brudd med amerikanske tilbudsregler, skriver Telenor i sin melding.

Dette utelater nærmest Altimo i sin egen jublende seiersmelding.

Må vitne
- Rettsprosessen går nå over i en ny saksforberedende fase med ytterligere avdekking av fakta, hvor Alfaselskapene vil måtte fremlegge dokumenter og stille sine ansatte tilgjengelig for vitneeksaminasjon under ed, fremgår det videre av den norske pressemelding.

Telenor eier 33,6 prosent i VimpelCom og kan stemme for 29,9 prosent av eierandelen.

Tar til motmæle
Tirsdag ble det klart at et selskap i Alfa-sfæren saksøker Telenor for én milliard dollar. Striden stammer fra da VimpelCom kjøpte seg opp i URS/Wellcom. Ifølge søksmålet ble kjøpet forsinket med omkring ett år etter at Telenor bremset oppkjøpet. Tapet ble på 2,7 milliarder dollar ifølge Alfa, og de krever å få dekket sin andel på 1 milliard dollar.

Les mer: Milliardsøksmål mot Telenor

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere