NA24.no

Tar nettdebatten i forsvar

(Colourbox)
Sist oppdatert:
Journalister mener oppslagene rundt nettdebatten er unødvendig panikk.

Etter at Stig Inge Bjørnebye fikk Agderposten felt i PFU fordi avisens nettutgave laget en artikkel rundt et sjikanøst debattinnlegg på nettet, har diskusjonen rundt nettdebatter blusset opp igjen. Det er unødvendig panikk, mener ansatte i Dagbladet.no.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Først og fremst poengterer journalistene, med redaktør, at det ikke var nettdebatten som ble felt i PFU.

- Dårlig journalistikk
- Agderposten ble felt for å ha utvist dårlig journalistisk håndverk og manglende kildekritikk ved å videreformidle sjikanerende rykter om tidligere Start-trener Stig Inge Bjørnebye i en redaksjonell artikkel i avisas nettutgave, skrevet av en av avisas journalister.

Dagbladets journalister tror at kritikken mot nettdebattene kommer som følge av at de er annerledes enn debattinnleggene på papir.

- Jeg tror de negative reaksjonene dreier seg om to ting. Det ene er at tonen i nettdebatten er annerledes, den er mer kortfattet og kan være rå, enkel og avsporende. Dette er man vant til å redigere bort fra debatter på papir. Men det er ikke sikkert at vi skal ha redigerte medier som en mal heller. En annen ting er at vi er i en overgangsfase. Mediene må gi fra seg noe sin innflytelse i samfunnet og vi har et stadig mer mangfoldig mediebilde. Vi må åpne for folk som produserer tekst utenfor de tradisjonelle mediene, sier journalist i Dagbladet.no Mina Hauge Nærland.

Nærland er en av de fem ansatte i redaksjonen som har signert artikkelen på Dagbladet.no.

Jobber med problemet
- Vi kjenner oss ikke igjen i undergangsbeskrivelsen av nettdebattene, sier hun.

De siste årene har vært preget av sjikanering og injuererende innlegg i nettdebatter på flere norske nettsteder. Å få full kontroll over debatten vil ta tid.

- Vi er på ingen måte i mål i forhold til modereringen av nettdebatt. Men mye sjikane skjer utenfor tradisjonelle mediene. Vi lager stadig bedre systemer for å forhindre overtramp, forklarer hun.

Nærland og hennes kolleger håper at norske nettsteder ikke stenger debatten, men holder den levende fordi det styrker demokratiet.

- Vi er i en ny og spennende fase i et omdannet offentlig ordskifte, hvordan det kommer til å bli er uvisst. Debattdeltagerne viser er et enormt engasjement for samfunnet og det er veldig positivt - vi ønsker å fokusere på at nettdebatten representerer er en utvidelse av det demokratiske rommet, slår Nærland fast.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere