NA24.no

Tar Norges børslov til retten - igjen

Norge har begrensninger på hvor mye man kan eie av børser. Det liker EFTA dårlig, noe de har gjort i lang tid.
Norge har begrensninger på hvor mye man kan eie av børser. Det liker EFTA dårlig, noe de har gjort i lang tid. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Norge tapte sist uten å endre noe som helst.

En langvarig batalje mellom norske myndigheter og overvåkerne av EØS-avtalen ser ikke ut til å ta slutt med det første.

Siden 2003 har EFTAs overvåkingsorgan ESA påpekt at de mener at norsk børslov bryter med to grunnleggende friheter i EØS-avtalen: fri bevegelse for kapital, og fri etableringsrett.

Senest i 2012 fastslo EFTA-domstolen at Norge måtte endre børsloven og verdipapirregisterloven, da de er for strenge.

Børsloven fastslår at ingen kan eie aksjer som representerer mer enn 20 prosent av aksjekapitalen eller stemmene i en børs. Likestilt med aksjeeie regnes erverv av rett til å bli eier av aksjer når dette må anses som reelt erverv av aksjene.

Loven er konstruert for at ingen skal kunne få for stor innflytelse over institusjonene.

ESA mener dette er for strengt, men ettersom Norge ikke har endret på reglene siden dommen i 2012 varsles det nå at det blir en ny runde i rettsapparatet.

Dersom det mot formodning blir en endring i reglene, etter den nye rettsbataljen, vil det i praksis si at DNB Livsforsikring kan øke sin eierandel. De er i dag største eier med 19,82 prosent.

Nest største eier av Oslo Børs er Norkommunal Landspensjonskasse med 10 prosent mens Parateo er tredje største eier med 8,52 prosent.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere