*Nettavisen* Økonomi.

Tar skylda for OL-syken

Foto: (FOTO: ERIK JOHANSEN/SCANPIX)

Lege Lars Engebretsen sier rett ut at man ikke har vært flinke nok til å forebygge sykdom i den norske OL-troppen. Nå settes det i gang strengere tilltak.

15.02.06 07:40

SESTRIERE (TV 2 Nettavisen): De fire første konkurransedagene i OL har handlet minst like mye om syke utøvere som om norske medaljer. Mer enn ti norske løpere har hittil vært rammet av sykdom.

Det setter den norske troppens hovedlege, Lars Engebretsen, svært lite pris på. Nå innrømmer han at man ikke har vært flinke nok til å fange opp symptomer i en tidlig fase. Samtidig varsler han både strakstiltak og en grundig evaluering etter Torino-lekene.

- Vi har prøvd å være årvåkne, og mener at vi har hatt gode planer både for å forebygge, lege og unngå spredning av sykdom. Men sånn som situasjonen er nå, er det bare å innse at vi ikke har vært flinke nok, sier Engebretsen til TV 2 Nettavisen.

Kombinertlaget utslått
Da vi intervjuet OL-legen tirsdag kveld, hadde han akkurat redegjort for sykdommen som har rammet kombinertleiren med en slik tyngde at onsdagens lagkonkurranse går uten norsk deltakelse.

Ola Morten Græsli ble syk allerede i helga. Mandag merket også Petter Tande og Magnus Moan symptomene, og tirsdag slo sykdommen ut med full styrke – med feber og betente bihuler. I tillegg har Kristian Hammer hatt mageproblemer.

- Det som har rammet kombinertløperne nå, er et helt annet virus enn det som har rammet andre norske utøvere, forteller Engebretsen.

Strakstiltak
Tirsdag ble det derfor innført nye tiltak for å unngå spredning av viruset.

- Fra før har vi hatt forholdsregler som god håndhygiene, og at man skal unngå klemming og håndhilsing. Dette kommer i tillegg til selvfølgelige ting som at man skal spise og drikke nok og holde seg varm og tørr.

- Nå har vi bestemt at utøvere ikke lenger har lov til å omgås på tvers av grenene. Vi prøver også å unngå store fellesmåltider og oppfordrer utøverne til å spise i små grupper, forteller Engebretsen.

- Får utøverne være sammen med venner og familie?

- Ja, vi har ikke innført noen restriksjoner i forhold til det.

Må isolere tidlig
Etter OL vil det bli en grundigere evaluering av det som har skjedd.

- Vi evaluerer alltid etter store mesterskap. Men denne gangen er det helt klart ekstra god grunn til å ha en streng gjennomgang av systemet. Målet blir å finne ut hva vi kan gjøre neste gang som ikke ble gjort denne gangen.

- Har du allerede noen teorier om hva som har gått galt?

- Vi må i hvert fall se på om det er mulig å plukke ut sykdom tidligere. Skiskytterne har vært ekstreme på å isolere løpere med lette symptomer tidlig. Andre har nok en del å lære av det. Samtidig er det selvfølgelig en stor utfordring at man ofte er smittebærer før sykdommen slår ut i det hele tatt.

Medbrakte virus
I det konkrete tilfellet med kombinertløperne framhever Engebretsen lørdagens konkurranse som utslagsgivende. Ifølge kombinertsjef Frode Moen var Magnus Moan sen med å få på seg tørre klær etter kraftanstrengelsen.

OL-legen mener dessuten det er liten grunn til å tro at virusene som har rammet norske utøvere stammer fra OL-regionen.

- Så vidt jeg kjenner til, er det ingen andre nasjoner som sliter med tilsvarende problemer. Derfor kan jeg med stor grad av sikkerhet si at dette er noe utøverne har med seg fra andre steder, sier han.

Fare for mer sykdom
- Kan du utelukke at det blir mer sykdom i den norske leiren i løpet av mesterskapet?

- Det kan jeg dessverre ikke. Flere utøvere kan være smittet allerede, uten at det har slått ut. Men jeg kan garantere at vi kommer til å være ekstra på tå hev de nærmeste dagene.

Etter at kombinertlaget trakk seg fra lagkonkurransen, har ikke Norge noen medaljemuligheter onsdag.

Disse norske OL-håpene er eller har vært syke:

Langrenn:
Jens Arne Svartedal (magevirus) – friskmeldt
Marit Bjørgen (magevirus) – friskmeldt
Hilde Gjermundshaug Pedersen (magevirus) – i trening
Ola Vigen Hattestad (luftveisinfeksjon) – i trening
Eldar Rønning (luftveisinfeksjon) – fortsatt isolert

Kombinert:
Håvard Klemetsen (lett forkjølelse) – friskmeldt
Kristian Hammer (magevirus) – i trening
Petter Tande (kraftig luftveisinfeksjon) – isolert
Magnus Moan (kraftig luftveisinfeksjon) – isolert
Ola Morten Græsli (kraftig luftveisinfeksjon) – isolert

Skiskyting:
Tora Berger (urolig mag) – friskmeldt
Gunn Margit Andreassen (slapphet) – isolert

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.