NA24.no

Tar solarium i solen

Sist oppdatert:
Vi står i kø for å ta solarium selv midt på høylys dag.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Til tross for knallsol og 25 varmegrader over store deler av landet melder alle solsentrene NA24 har vært i kontakt med om rekordpågang i disse dager. Flere opplever køer selv midt på dagen.

NA24 - din næringslivsavis

Har du undret deg over hvorfor kollegaen din alltid er brun og blid selv om han jobber lange dager? Spør hva han gjør i lunsjen. Spisepausen har nemlig for mange blitt synonymt med «grilltid».

- Vi får et rusj av solhungrige nordmenn i lunsjtider, rett etter jobb og flere kvelder i uken, forteller daglig leder i Sunpoint solsenter, Elin Grødal. Avdelingen har to betjente avdelinger på beste vest i Oslo, og har måttet innføre et ventelistesystem i de mest hektiske periodene.

Torsdag og fredag er de beste soldagene.

- Folk som har jobbet hele uken, vil se bra ut til helgen, sier hun.

At det nærmer seg sommerferien, gjør også sitt til for at folk strømmer til de klamme solboksene.

Svir av millionsummer
- Fok ser sommeren nærmer seg, men har ikke tid til å nyte solen når de jobber, så de «jukser» i solariumet isteden, sier lederen i Norsk solarieforening, Ronny R. Pedersen.

Han forklarer at forsommeren er høytid for solarienæringen. Han anslår at nordmenn legger igjen opp til 350 millioner polettkroner i solsengene hvert år.

Beregninger foreningen gjorde i 2005 viste at nordmenn la igjen en kvart milliard, men solarieforeningen sier nordmenns kunstige solforbruk har økt betraktelig de siste årene. Selv om mange fremdeles forbinder solsengene med kreft og død, har blant annet positive uttaleser fra krefforsker Johan Moan på Radiumhospitalet gjort nordmenn langt mer ivrige i solsengen, mener Pedersen.

- Mange trodde dessuten at inntoget av spraytanning ville gi solariene en sikker død, men spraytanning har bare vist seg å øke bruningslysten, bedyrer Pedersen.

Lavtlønnet nordnorsk kvinne
40 prosent av de spurte i en undersøkelse Geelmuyden.Kiese har gjort for solarieforeningen sier at de tar sol for å få det berømte underlaget før ferien.

Rundt 70 prosent har imidlertid det å se bedre ut som største motivasjonsfaktor for å innta solsengen, mens rundt en av fem mener solarium er veien ut av depresjon.

Den typiske solariumsbrukeren er ifølge undersøkelsen både lavt utdannet og lavtlønnet, under 30 og kvinne fra Nord-Norge. En av ti norske kvinner tar sol minst én gang i året. Ti prosent tar mer enn ti ganger. 85 prosent av norske menn setter aldri sine ben i et solstudio.

Kreftforeningen er kritisk til lyse nordmenns bruk av solarium, og solarieforeningslederen advarer også mot krampesoling før sommeren.

- To ganger ti minutter solarium to ganger i uken gir like mye D-vitamin som 2,5 desiliter tran hver dag, ler Pedersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere