*Nettavisen* Økonomi.

Tar ut 5.500 lærere i streik

Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, går i bresjen for 160.000 medlemmer. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

En uke før skolestart.

06.08.14 15:33

Utdanningsforbundet tar ut nye 5.500 lærere ved ungdomsskoler og videregående skoler i streik fra mandag.

132 skoler over hele landet, med unntak av Oslo, blir berørt, opplyser de i en pressemelding onsdag.

Les Stavrums kommentar: Skolestreik nærmer seg

I alt rammes 22 kommuner og 18 fylkeskommuner.

– Vi krever en arbeidstidsavtale som anerkjenner lærerjobbens egenart. Vi streiker for mer fleksibilitet i skolehverdagen, for mindre detaljstyring helt inn i klasserommene, og for å styrke lærerrollen, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied.

- Vi trapper opp fortløpende

Utdanningsforbundet har 160.000 medlemmer. Det er lærerne i KS-området som nå omfattes av streiken.

Før sommeren ble 33 lærere tatt ut i streik ved Rothaugen skole i Bergen.

Onsdag varslet utdanningsforbundet fase to i den pågående konflikten med KS:

– Og dette er bare andre streikeuttak. Vi trapper opp fortløpende, tusenvis av lærere i hele landet står klare til å gå ut streik i nye runder, understreker Ragnhild Lied.

- Stor streikevilje

Ved uravstemningen i vår stemte tre av fire lærere nei til meklingsforslaget til ny tariffavtale.

– Streikeviljen er stor, denne kampen brenner lærerne for – de vil være lærere, ikke funksjonærer. Tilliten til arbeidsgiverne i KS har lenge vært tynnslitt – nå er den på et lavmål. Lærerne har ikke tillit til at KS ønsker det beste for norsk skole. De tror ikke at KS vil ha en faglig sterk og ansvarlig lærerprofesjon. Derfor streiker norske lærere for å understreke dette alvoret, sier Lied.

Mye av debatten rundt lærerstreiken har dreid seg om de 7,5 timene som KS krever at lærerne skal være til stede på jobb hver dag.

- Handler om langt mer enn det

– Denne streiken handler om langt mer enn de 7,5 timene. Vi streiker for muligheten til å kunne gjøre en god jobb, for mer tid til hver elev, for å kunne gjøre for- og etterarbeid på best mulig måte. Mens KS-styret er opptatt av hvor jobben gjøres, er vi opptatt av hvordan den gjøres.

Oslo kommune er et eget tariffområde der partene er enige om at arbeidstidsavtalen videreføres og at det settes i gang forsøk.

KS på gli

– Vi beklager at lærerne velger å trappe opp konflikten nå. Vi er i en prosess med riksmekleren og har gitt partene beskjed om at vi ønsker å gå inn i en prosess og bidra til at vi finner en løsning, sier avdelingsdirektør i KS forhandling, Hege Mygland, til NTB.

Hun understreker at KS er klare til å fortsette forhandlingene når som helst.

– Vi kan stille til mekling på kort varsel, sier hun og antyder at KS kan være villig til å se på de omstridte avtalen som ble forkastet er kravet om at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden slik de kan i dag.

– Vi er villige til å se på dette på en annen måte og vil vurdere alle konkrete forslag, sier Mygland, som understreker at initiativet nå ligger hos riksmekleren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag