NA24.no

Tar ut tilsynssak mot Sudbø

Sist oppdatert:
Fylkeslegen i Oslo og Akershus tar ut tilsynssak mot skandalelegen Jon Sudbø.

Dermed vil skandalelegens forskningsarbeid bli gått etter i sømmene både via en ekstern granskingskommisjon og Helsetilsynet.

- Det skal tas ut tilsynssak både mot Sudbø og Rikshospitalet-Radiumhospitalet, får TV 2 Nettavisen opplyst ved Fylkeslegens kontor.

Fylkeslegen vil foreløpig heller ikke granske Sudbøs medforfattere, skriver VG.

- Positivt
Rikshospitalet-Radiumhospitalet er positive til at en tilsynssak er opprettet

- Det synes vi er fint. Dette kan bidra til å oppklare saken. Vi varslet jo selv Helsetilsynet om dette for noen dager siden, sier kommunikasjonsdirektør Trine Lind til TV 2 Nettavisen.

På spørsmål om en tilsynssak ikke vil skade Rikshospitalet-Radiumhospitalets renommé, sier hun:

- Kan det bli verre?

Hun har for øvrig ingen kommentarer til at medforfatterne ikke vil bli gransket i denne omgang.

Jukset med data
Det var fredag det ble kjent at en annerkjent kreftforsker ved Radiumhospitalet hadde fabrikkert grunnlagsdata i et studie om munnhulekreft og smertestillende medikamenter. Studien ble gjort kjent i det internasjonale legetidsskriftet The Lancet.

Det var den norske professoren Lars Vatten ved NTNU som avslørte forskningsjukset og varslet om det.

Aller først var det statsministerens søster og divisjonsdirektør ved nasjonalt folkehelseinstitutt, Camilla Stoltenberg, som så at noe var galt, og sa fra til den såkalte CONOR-gruppen, der Vatten er styremedlem.

Sudbø er midlertidig sykmeldt etter at det ble kjent at han fabrikkerte personopplysninger til forskningsarbeid. Han har innrømmet at han har jukset med pasientlistene.

Saken har fått enorm oppsikt internasjonalt. En rekke amerikanske kreftforskere er medforfattere til den publiserte artikkelen, sammen med flere norske. Studien har også fått konsekvenser i forhold til bruken av smertestillende medikamenter i USA.

Rikshospitalet- Radiumhopitalet der Sudbø jobber har satt ned en ekstern granskingskommisjon som skal se på artikkelen og Sudbøs tidligere kreftforskningsstudier. De starter sitt arbeid i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere