*Nettavisen* Økonomi.

Tatoveringsjappe brukte ulovlige farger, ble stengt på dagen

BLE STENGT: Tatoveringssjappen holdt til her i Lille Øvregaten. Foto: Kristine Ristesund (Bergensavisen)

- Fare for helsen til de som lar seg tatovere, mener Mattilsynet.

14.05.15 23:54

Den 29. april var Mattilsynet og etat for helsetjenester i kommunen på tilsyn hos tatoveringsstudioet Comix Tattoo i Lille Øvregaten.

Se saken i ba.no

Bakgrunnen for tilsynet var at Mattilsynet hadde mottatt en bekymringsmelding om bruk av produkter med ulovlig fargestoff.

Da de besøkte studioet avdekket de at tatoveringsfarger som var utstilt i hyllene inneholdt et fargestoff som er forbudt i Norge. Det ble også reagert på at tatoveringsfargenes emballasje og åpning var tilgriset med fargestoff.

Innehaveren kjente ikke til norsk regelverk og forskrifter om produksjon og import.

– På grunn av manglende rutiner for å sikre helsemessige trygge produkter, dårlig produkthygiene og innhold av ulovlige stoffer i tatoveringsfarger, stengte Mattilsynets virksomhetens drift under tilsynet, heter det i Mattilsynets rapport.

Fått fargene fra bekjente

Innehaver av tatoveringsstudioet forklarte til Mattilsynets kontrollører at tatoveringsfargene var noe han hadde fått fra bekjente i Praha, og at de var mottatt i brukt tilstand.

Innehaver sa også at det ikke var utført tatoveringer med disse fargene, og at de var utstilt mens det nystartede tatoveringsstudioet «kom i gang.»

Mattilsynet vurderte imidlertid at bruddene på regelverket var av så alvorlig karakter at det kunne gi fare for helsen til personer som lar seg tatovere, og påbød virksomheten å opphøre all drift til de hadde vært på nytt tilsyn.

Ifølge Irmelin Hansen Grini, førsteinspektør i Mattilsynet, var de på oppfølgingstilsyn den 06. mai, der de gikk igjennom de forholdene som medførte til stenging.

– Virksomheten hadde da både kastet disse fargene, og anskaffet nye via en importør i Norge. Videre hadde de satt seg inn i kravene Mattilsynet refererer til i det norske regelverket, og kunne vise til rutiner slik av vi vurderte at de kunne åpne sin drift igjen, sier hun.

– Var ikke farlig

En av eierne av tatoveringsstudioet, Gil Eduardo, sier til BA at de tilhører en kjede med tatoveringsstudioer rundt om flere steder i verden.

– Det er ulike regelverk ulike steder, og dette fargestoffet er ikke ulovlig i de andre landene vi har studio, sier han.

Han understreker at da de ble gjort oppmerksom på det norske regelverket kvittet de seg med disse fargene, og har nå kun farger som er godkjent etter norsk regelverk.

– Det medførte aldri fare for noen personer, vi har tatovert kjente personer flere steder i verden med denne type farge, sier han.

Se flere saker i ba.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag