NA24.no

Dersom helsepolitikerne i Ap får det som de vil, er taxfreeordningen snart en saga blott.
Dersom helsepolitikerne i Ap får det som de vil, er taxfreeordningen snart en saga blott. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Taxfreeordningen kan stå for fall

Det blir hard kamp om taxfreeordningen på Arbeiderpartiets landsmøte i april.

Aps helsepolitikere ønsker ordningen fjernet, og dersom det blir vedtatt, vil det være politisk flertall for en total omlegging av dagens ordning blant partiene på Stortinget, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg kan ikke skjønne at det skal være så viktig å kjøpe sprit og alkohol når man kommer hjem fra utenlandsreise. Det er ikke rettferdig at utenlandsreisende skal få kjøpe billigere sprit og alkohol enn andre som ikke drar til utlandet, sier Aps fraksjonsleder i helsekomiteen på Stortinget, Tove Karoline Knutsen.

– Hele ordningen er jo en anakronisme. Ingen andre europeiske land har taxfreeordning som Norge, legger hun til.

Taper milliarder

Men både LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Aps samferdselspolitikere frykter at en nedleggelse av taxfreeordningen vil føre til at Avinor mister milliarder av kroner i tapt husleie.

Frykten er at det igjen vil føre til nedleggelser av en rekke mindre flyplasser i Norge.

– Det er store inntekter fra taxfreesalget som i dag er med på å opprettholde dagens struktur i Avinor med mange flyplasser. Ulønnsomme flyplasser blir finansiert av lønnsomme. Vår uttalelse om at taxfreesalget skal beholdes, er behandlet sentralt og sendt inn til LO. Den vil være en del av LOs innspill til Ap-landsmøtet, sier forbundssekretær i NTL, Tor Erik Granum.

Utvidet ordningen

Både Høyre og Fremskrittspartiet kjemper imidlertid innbitt for å beholde den gunstige handleordningen for utenlandsreisende.

– Vi har ingen planer om å fjerne ordningen, tvert imot har denne regjeringen utvidet ordningen litt sånn at man nå kan ta med seg mer vin. Jeg mener det er søkt å fjerne ordningen av helsepolitiske grunner. Jeg har mer tiltro til folk enn det, sier Høyres parlamentariske leder Svein Flåtten til avisen.

Han sier alkohol er en vare folk skaffer seg uansett, og sier han ikke tror at grunnen til at folk reiser, er at de skal skaffe seg alkohol.

– For meg blir det underlig å bruke helse som argument for å endre ordningen. Problemet er de få som ikke greier å kontrollere alkoholbruken sin, og det problemet må vi løse på andre måter, sier Frps Kari Kjønaas Kjos som leder helsekomiteen på Stortinget.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere