*Nettavisen* Økonomi.

Taxi-juksere putter momsen din rett i lomma

Mer juks blant drosjesjåfører i Oslo. Foto: (Thinkstock)

Flere titalls drosjesjåfører i Oslo tar momsen fra kundene og putter den rett i lomma.

I en artikkel tirsdag avslører Aftenposten moms-juks blant drosjesjåføre i Oslo.

Avisen sjekket hvor mange av de over 1800 drosjeløyvene i Oslo som er mva-registrert i Brønnøysund-registeret. Resultatet viser at rundt 30 drosjeeiere i Oslo ikek var registrert.

En 55 år gammel drosjeeier ble i fjor tatt for å kjøre drosje uten mva-registrering (momsregistrering). I nesten 10 år har han krevd moms av sine kunder.

Pengene er aldri betalt videre til staten. Disse pengene, 25.000–56.000 i året, har han puttet rett i egen lomme, skriver Aftenposten.

Ifølge underdirektør Arnt Kristiansen i Enhetsregisteret i Brønnøysund oppdateres mva-registeret en gang i døgnet.

Den omtalte 55-åringen tapte nylig en klagesak i Klagenemnda for mva-saker. Advokat Per-Ole Hegdahl i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening synes saken er oppsiktsvekkende.

- Sett i lys av vedtaket fra klagenemnda, kan dette være en gedigen systemglipp. Som andre skattytere synes drosjeeieren å ha levert selvangivelser og rapportert skattepliktig inntekt. Da er det et tankekors at skatteetaten ikke klarer å bruke sin egen tilgjengelige informasjon til å avdekke at drosjeeieren samtidig har unndratt moms, sier Hegdahl til Aftenposten.

Det er Bymiljøetaten i Oslo kommune som tildeler og kontrollerer drosjeløyver. De viser overfor Aftenposten til at kontrollen med plikten til å betale inn momsen er skatteetatens ansvar.

Ifølge Aftenposten avviser Skatteetaten ansvar. Heller ikke drosjesentralene i Oslo tar på seg ansvar.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.