NA24.no


Færre tar taxi, så da skrur næringen opp prisene slik at de får kompensert tapet ved å stå stille. Høyere priser gjør at færre tar taxi, og da må næringen skru opp prisene for å kompensere enda mer.
Færre tar taxi, så da skrur næringen opp prisene slik at de får kompensert tapet ved å stå stille. Høyere priser gjør at færre tar taxi, og da må næringen skru opp prisene for å kompensere enda mer.

Taxi

Taxi-prisene til himmels, kundene rømmer - men sjåførene tjener bedre

Normal logikk kan ikke brukes på taxinæringen.

SSB har i en ny artikkel tatt for seg utviklingen i taxinæringen i Norge. Det de ser er en mangel på logikk.

- Færre tar drosje, og derfor må eiere og sjåfører dele et minkende marked. Normalt ville lavere etterspørsel redusert tilbudet, men drosjenæringen har økt prisene tre ganger mer enn den generelle prisstigningen, slik at omsetningen er stabil. Reguleringa av drosjetransport gjør denne paradoksale utviklingen mulig, skriver SSB.

Les også: Hvor stor sjanse er det for at din jobb forsvinner?

Eller sagt på en annen måte: Når næringen opplever færre reisende, skrur de opp prisene for å kompensere inntekten - og sørger derfor for at enda færre tar taxi. Dermed må prisen justeres opp igjen...

I 2015 konkluderte Konkurransetilsynet med at reguleringen av næringen har hindret effektiv konkurranse og produktivitetsvekst i bransjen.

Den paradoksale utviklingen

Resultatet er ifølge SSB følgende utvikling i bransjen:

Bransjen har skrudd opp prisen på tjenester vesentlig mye mer enn den normale prisutviklingen i samfunnet - også når det gjelder andre transporttjenester.

Les også: De skal gi oss en bil helt uten ratt og pedaler

Oslo og Akershus, som står for hele 40 prosent av taximarkedet i Norge, er veldig mye dyrere enn resten av landet.

Både bane, buss og leiebil øker betydelig i popularitet, i stor grad på grunn av befolkningsvekst. Taxi taper derimot terreng.

Les også: En av Norges råeste taxier – nå er den til salgs

Selv om det er en markant reduksjon i antall turer, stiger omsetningen på grunn av høyere priser.

Taxier kjører derimot stadig i større grad rundt tomme. I Oslo kjører taxiene lenger uten passasjerer enn med.

Selv om næringen klager på at det er for mange løyver og fallende etterspørsel, viser SSB-tallene at taxisjåfører tjener mer enn det som er vanlig for enkeltmannsforetak og at de har minket det lille lønnsgapet opp til godstransporten.

Les også: Solvik-Olsen vil ha selvkjørende busser i Norge

Nå: Se Abid Raja prøve seg som taxisjåfør.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere