NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%
(Scanpix)

Teknofest i USA

Sist oppdatert:
IT-aksjer gjorde det knallbra på en god børsdag.

Børsene i New York stiger for tredje dag på rad, trukket av IT-aksjer.

NA24 - din næringslivsavis

Den tungtveiende Dow Jones-indeksen stiger 1,45 prosent til 12552,24 poeng, mens den langt bredere S&P-indeksen klatrer 1,36 prosent til 1367,21 poeng. Suverent best er teknologiindeksen Nasdaq, som legger på seg hele 2,32 prosent til 2373,93 poeng. Det er verdt å merke seg at sistnevnte sto på stedet hvil, mens de andre steg, onsdag.

IT-rally
Som man ser av Nasdaq, er IT-selskapene er blant vinnerne denne onsdagen.

Teknologiaksjene hjelpes av rapporten til Applied Materials, verdens største aktør innen halvlederproduksjonsutstyr. Selskapet sier de merker økt etterspørsel, og dette ga grobunn for spekulasjon om at teknologiselskaper vil klare seg godt, tross en nedkjøling i den amerikanske økonomien.

Yahoo-fokus
Ellers var internettsøkleverandøren Yahoo var på ny i fokus. I løpet av børsdagen er det blitt klart at Google ikke vil gjøre en avtale om outsourcing av søk med dem.

Videre har det kommet frem at selskapet er i snakk med Newscorp, det gigantiske mediekonsernet til Rupert Murdoch. Tidligere denne uken kom Microsoft med et bud på 44,6 milliarder dollar for selskapet, noe ledelsen avslo.

Yahoo-aksjen stiger én prosent, mens Google og Microsoft klatrer henholdsvis 3,2 og 2,2 prosent. Mens Yahoo har steget over 28 prosent siden nyttår, kan Google og Microsoft notere et ras på rundt 20 prosent.

- Man ser tydelig kjøp av aksjer som var mer eller mindre slått til døde, kommenterer Marc Pado, markedsstrateg hos Cantor Fitzgerald, til Marketwatch

Et godt tegn
En positiv makrorapport var med å dra markedet.

Tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at detaljhandelen i USA steg med 0,3 prosent i januar. Ifølge Bloomberg News lå økonomene inne med forventninger om en nedgang på 0,3 prosent. Hvis en utelater bilomsetningen steg detaljhandelen med 0,3 prosent, mens det var ventet 0,2 prosent.

Overrasket alle
Tallene antyder at forbrukerne ikke er skremt vekk selv om det har vært stor uro i finansmarkedene. Økte detaljhandel indikerer at husholdningene i USA fortsatt bruker penger, og siden det var en overraskende vekst viser tallene at økonomene på forhånd var altfor negative.

- Konsumentene er ikke helt ute ennå, i motsetning tile det alle trodde, sier Andrew Seibert, forvalter hos Nextier Wealth Management, til Bloomberg News.

- Markedet har kommet til et punkt der det ser etter alle positive signaler det kan finne, mener forvalteren.

Mange analytikere var noe lunkne til detaljhandelstallene, som tross alt var relativt svake. Likevel er det forventningene som er det viktigste for børsen, som nå stiger for å prise inn at bildet tross alt ikke var så negativt.

Med på å styrke investorer i troen på en bedring for den amerikanske økonomien er Coca Cola. Mineralvannprodusenten leverte et resultat over forventningene, med gode fremtidsutsikter. Likevel endte selve Coca Cola-aksjen med et fall på 0,9 prosent, grunnet sterk oppgang den siste tiden.

Dyrere olje
Bedre makroutsikter i USA er godt nytt for oljeprisen. Råolje med marslevering endte opp 0,5 prosent til 93,27 dollar fatet, på råvarebørsen i New York. Prisen ble ikke løftet tidligere på dagen, da Venezuelas president, Hugo Chavez, kuttet ut oljesalget til det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobil. Dette hadde vært ventet lenge.

Derimot fikk prisen et løft etter at rapporten fra de amerikanske oljelagrene viste lavere lagerøkning enn ventet.

Exxon Mobil steg 1,3 prosent, mens Conoco Phillips la på seg 2,0 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +1,45 % 12552,24

S&P500 +1,36 % 1367,21

Nasdaq +2,32 % 2373,93

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere