NA24.no

Teknologi i fokus

Sist oppdatert:
Gode Dell-tall gjorde fredag til IT-dag på Wall Street.

Generelt endte fredag som en flat børsdag, selv om indeksene mesteparten av dagen lå i pluss. Lyspunktet var definitivt Nasdaq-indeksen, som steg 0,6 prosent, inspirert av gode kvartalstall fra Dell etter børsslutt torsdag.

Bildet er det samme for mai som helhet: Grovt sett flatt for de generelle indeksene, mens Nasdaq har steget 4 prosent.

Fokus var altså på Dells kvartalstall. Resultatet steg til 784 millioner dollar eller rundt 38 cents per aksje. Det kom fra en omsetning på 16,08 milliarder dollar. Her hadde analytikerne ventet seg et resultat på 34 cents per aksje fra en omsetning på 15,66 milliarder dollar.

Dell har i løpet av det siste året redusert antall ansatte med 7.000. Dell ga ingen utsikter for andre kvartal, men merker at det IT-forbruket er blitt mer konservativt i USA. Det skriver Marketwatch. Dell-aksjen steg 6 prosent fredag.

Makrobildet
Det kom også flere makrotall fredag.

Privatforbruket i USA økte med 0,2 prosent i april. Det er klart etter at det amerikanske handelsdepartementet har frigitt data fredag ettermiddag. Samtidig økte inntektene til husholdningene med 0,2 prosent. På forhånd ventet økonomene at både forbruket og inntektene til de amerikanske husholdningene ville vokse med 0,2 prosent i april. Det viser estimater innhentet av Bloomberg News.

Samtidig ble inntektsveksten revidert opp til 0,4 prosent i mars fra 0,3 prosent, mens forbruket forble uendret på 0,4 prosent.

Inflasjonen viser en mer dempet veksttakt. Kjerneprisindeksen PCE steg med 0,1 prosent i april, mens det på årsbasis viser en vekst på 2,1 prosent. I mars viste samme indeks en oppgang på 0,2 prosent til 2,1 prosent på årsbasis. Det er over målet til den amerikanske sentralbanken som har et mål der inflasjonen skal ligge mellom 1,5 og 2 prosent.

Bedriftenes tiltro til økonomien øker, men er fortsatt laber. Innkjøpssjefindeksen Chicago PMI steg til 49,1 i mai fra 48,3 i april. Det viser statistikk fredag ettermiddag. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at indeksen skulle havne på 48,5.

Forbrukerne ser ikke spesielt lys på livet. Sentimentundersøkelsen fra universitet i Michigan viser en nedgang til 59,8 i mai fra 62,6 i april. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at sentimentet ville falle til 59,5.

I forkant var det knyttet en del spenning til utviklingen av inflasjonsforventningene. Og statistikken fra universitet i Michigan viser at inflasjonsforventningene steg til det høyeste på mer enn 20 år etter at drivstoffprisene har skutt i været.

Forventningene fremover viser også en dalende tendens til 51,1 i mai fra 53,3 april

Olje opp
Oljeprisen har svingt kraftig de siste dagene. Fredag endte den amerikanske referanseoljen WTI opp 73 cent til 127,35 dollar. Prisen har falt 4 prosent den siste uken, men steget 12 prosent for hele mai.

Delindeksene for oljeselskaper og for oljeservice steg begge nær 1 prosent fredag.

Fra butikksektoren var nyhetene blandet. Luksuskjeden Tiffany & Co steg 3 prosent etter gode kvartalstall, mens kleskjeden J Crew falt hele 20 prosent på skuffende resultatutsikter.

Solcelleselskapet First Solar steg 6 prosent etter en overraskende positiv enighet om solenergistøtte fra tyske myndigheter.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,06% til 12.638,32

Nasdaq +0,57% til 2.522,66

S&P 500 +0,15% til 1.400,38

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere