*Nettavisen* Økonomi.

Teknologiraketter til værs på Oslo Børs

Oslo Børs endte omtrent der den startet på ukens første handelsdag, bremset av nedgang for oljeprisen og børsens største selskap Statoil. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Oljefall dempet børsen.

Oslo Børs endte omtrent der den startet på ukens første handelsdag, bremset av nedgang for oljeprisen og børsens største selskap Statoil.

Ved stengetid var hovedindeksen ned marginale 0,05 prosent til 623,53 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 var ned 0,5 prosent.

I oljemarkedet falt prisen på nordsjøolje 0,5 prosent gjennom dagen, til 47,8 dollar per fat. Statoil fulgte med og endte ned 1,3 prosent.

Mer fart var det i Next Biometrics og Idex, selskaper som tilbyr sensorer for fingeravtrykksautentisering. I teknologisektoren er biometri i vinden og Next og Idex steg henholdsvis 5,9 og 13,9 prosent mandag. Aksjene er blant de som har steget mest i år, med oppgang på over 200 prosent.

I Sverige har konkurrenten Fingerprint Cards steget mer enn 1.000 prosent på Stockholm-børsen i år.

Svakere ble dagen for Vardia, som falt 6,9 prosent etter at forsikringsselskapet har hentet friske penger i en rettet emisjon, til en rabatt fra fredagens sluttkurs.

Spår kraftig fall
Rapporteringssesongen ruller videre på børsen denne uken, inkludert kvartalstall fra tungvektere som Statoil og Telenor på onsdag og Orkla og Schibsted fredag.

Med en oljepris som er halvert siden i fjor vil oljekjempen Statoils resultater ventelig bli barbert i tredje kvartal, men analytikerne tror på stabile utbytter for aksjonærene.

Selv fredet Statoil utbyttene ved forrige kapitalmarkedsdag, for de tre første kvartalene i år, men kutter heller milliarder i investeringer og kostnader.

Ifølge Statoils innsamlede analytikerestimater venter analytikerne i gjennomsnitt et justert driftsresultat på 17,5 milliarder kroner, en nedgang på 43 prosent fra resultatet på 30,9 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor.

Svakest vil utviklingen være for Statoils internasjonale virksomhet, tror analytikerne, som her forventer et negativt resultat på 2,4 milliarder kroner.

Tror Statoil overrasker
DNB Markets tror Statoil vil overraske.

- Vi venter sterk produksjon fra norsk sokkel, primært drevet av gassvolumene som betydelig opp år over år. Vi ligger 10 prosent over konsensusestimatene på justert EBIT inneværende kvartal, sier analytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Han peker på at nedstrømvirksomheten til Statoil gjør det bra.

- Vi forventer et sterkt resultat fra olje og gasshandel og det er i tillegg rekordhøye raffinerimarginer. Det bidrar veldig til totalresultatet til Statoil, til tross for at man ser på Statoil som et selskap med relativt liten nedstrømseksponering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.