NA24.no

Teknologirally mot slutten

(Illustrasjonsfoto: Scanpix)
De amerikanske aksjene steg kraftig mot slutten av dagen på glede over en langvarig lav oljepris.

Les NA24 på mobil

Selv om oljeprisen faktisk steg på dagens handel har den falt kraftig de siste to månedene. Faktisk så mye at Wall Street har tro på at forbruket vil øke og det trege boligmarkedet vil bedre seg. En indikator på det siste kom ved frislipping av boligsalgstall i dag. Disse viste at det hadde vært et fall, som ventet, i antallet solgte boliger, men fallet var vesentlig mindre enn det som var spådd på forhånd. For øvrig gikk mange milliarder opp i røyk for moderselskapet til Phillip Morris etter at erstatninger i multimilliardklassen er overhengende.

NA24 - din næringslivsavis

De toneangivende
Industriindeksen Dow Jones steg med 0,59 prosent, teknologitunge Nasdaq hadde en strålende dag og steg med 1,36 prosent, mens den bredere S&P 500- la seg som i mellom de to andre, som den ofte gjør, med en signing på 0,88 prosent.

Følg Wall Street her

Oljen styrket seg
Oljeprisen ble tidligere i dag handlet til under 60 dollar fatet og den laveste kursen på seks måneder. Men utover kvelden på NYMEX steg prisen. Når gulvhandelen stengte på råvarebørsen kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i november, 61,40 dollar. Dette tilsvarer en oppgang på 1,4 prosent. Etter at gulvhandelen stenger fortsetter handelen elektronisk.

Årsaken til at oljeprisen fikk seg et kraftig løft på dagens handel var at organisasjonen for oljeproduserende land, OPEC, har signalisert at de kanskje kommer til å kutte den totale produksjonen. Dette vil OPEC i så fall gjøre for å hindre oljepriser langt under 60 dollar fatet.

Oljeprisen kan du følge her

Rentebalansen har snudd
USAs handelsbalanse har i lang tid måttet sloss med et voldsomt underskudd. Men frem til nå har renteinntektene vært høyere enn renteutgiftene, skriver Wall Street Journal.

Ifølge avisen måtte USA i andre kvartal betale mer til sine långivere enn det som kom inn den andre veien. Det skal være første gang på over 80 år at USA har hatt et betydelig underskudd i rentebalansen.

Bullish
Vekstpessimisme bidro til å sende de amerikanske børsene i forrige uke. Fredagens børsfall virker å være bakt inn i markedet, selv om rapportene fra de amerikanske myndighetene var svært negative.

- Tapene var moderat ødeleggende i det veldig kortsiktige bildet, noe som favoriserer en mer defensiv fordøyelig tone denne uken, sier teknisk analytiker Steven Miley i Merrill Lynch til Marketwatch.

- Ikke desto mindre, villigheten vil å fortsatt utfordre motstanden og forsvare viktigere støttefaktorer gjør at vårt fremtidsutsikter forblir bullish inn i fjerde kvartal, fortsetter analytikeren til Marketwatch.

Viktige boligtall
Antallet solgte boliger faller fortsatt i USA, men ikke fullt så mye som ventet. Tall fra de amerikanske myndighetene viser at salget av eksisterende boliger i august var på 6,3 millioner boliger. Dette er en nedgang tilsvarende rundt 0,5 prosent, mens markedet hadde ventet et langt svakere salg. Ifølge Bloomberg News var det ventet at antallet eksisterende boliger ville ende på 6,2 millioner.

Hewlett-Packard kan også fort komme i fokus etter at selskapets styreleder Patricia Dunn har trukket seg. Konsernsjef Mark Hurd tar over som fungerende styreleder, etter at det gamle styret gjennomført flere omstridte undersøkelser for å finne kilden til en rekke lekkasjer.

Milliarder opp i røyk
Philip Morris, RJ Reynolds og British American Tobacco risikerer et søksmål i multimilliardklassen. Det er ventet at søksmålet kan koste selskapene vannvittige 200 milliarder dollar, eller 1343 milliarder kroner. Årskaen er at light-sigaretter, som ble introdusert på 70-tallet og markedsført som sunnere sigaretter, kan ha fått mange flere til å røyke. Denne markedsføringen kan koste selskapene hundrevis av milliarder, og kan danne presedens for potensielt millioner av søksmål, fra røykere som føler seg villedet av reklamen.

Selskapet bak Phillip Morris, Altria, falt rundt seks prosent på nyheten og over ti milliarder dollar av markedsverdien gikk opp i røyk. Aksjen kan du følge her

Dagens nøkkeltall
Dow +0.59% til 11,575.81

Nasdaq +1.36% til 2,249.07

S&P 500 +0.88% til 1,326.37

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere