NA24.no

Teknoopptur i USA

Sist oppdatert:
Wall Street glemmer svak dollar og høy oljepris. Yahoo-bud og Wal-Mart-tall sender børsene opp.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Alle de toneangivende indeksene holdt seg på trygg grunn under hele torsdagshandelen på Wall Street. Investorene åpnet børsdagen med å sende verdiene opp, og oppgangen holdt helt til mål.

NA24 - din næringslivsavis

Da USA-børsene stengte torsdag ettermiddag amerikansk tid, endte alle de tre toneangivende indeksene opp.

Teknologitunge Nasdaq Composite førte an, med en økning på 1,27 prosent til 2.351,70. Brede S&P 500 endte opp 0,45 prosent til 1.360,55, mens den kjente Dow Jones-indeksen steg 0,44 prosent til 12.582,06.

Yahoo-spekulasjoner
Årsaken til oppgangen er blant annet det som skal være Yahoos fremskredne samtaler med Time Warners AOL. Samtidig skal Rupert Murdoch News Corp ha innledet samtaler om å fremme et felles bud på Yahoo. Yahoo-aksjen steg 2,6 prosent torsdag. Microsoft-aksjen steg 0,6 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Men det er nesten søkt å si at børsene stiger på grunn av slike faktorer. De er mer riktig å si at de stiger på tross av andre viktige forhold.

Dollaren svekker seg nemlig videre mot de andre valutaene. I løpet av natten og gjennom børsdagen har den amerikanske valutaen fått seg en liten knekk. Det internasjonale pengefondet, IMF, uttalte at dollaren er sterk sammenlignet med tilstanden til den amerikanske økonomien. Sammen med nye nedslående rapporter rundt situasjonen i finansmarkedene og utviklingen i verdens største økonomi har dollaren blitt stadig svakere.

Dollaren ble torsdag handlet til 4,9969 kroner. Man må helt tilbake til 1980 for å finne en like sterk krone målt mot dollar.

Oljen tilbake
Lav dollar har medført at råvareprisene stiger. I oljemarkedet har det blitt satt flere rekorder det siste døgnet. Lave oljelagre i USA har forsterket prisoppgangen. Onsdag kom rapporten som viser et overraskende trekk i oljelagrene. Det sørget for at den amerikanske lettoljen, WTI, steg til 112,20 dollar fatet. Det er ny rekord. Torsdag ettermiddag faller riktignok prisen noe tilbake.

Da gulvhandelen på New York Mercantile Exhange (Nymex) stengte torsdag, ble imidlertid den amerikanske referanseoljen, med referanseverdi WTI og levering i mai, solgt til 110,17 dollar fatet, ned 0,6 prosent fra rekordnivået.

Årsaken til fallet, er blant annet tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Rapporten som ble sluppet torsdag, viste at amerikansk import av råolje i februar hadde falt til 268,5 millioner fat, fra 322,2 millioner fat i januar.

Venter på resultater
- I det store og det hele, er vi fortsatt i en vingleposisjon. Folk forsøker å kartlegge i hvilken retning vi er på vei, og investorer venter på flere kvartalsresultater for å finne ut av hvor økonomien står og hvor sektorene er på vei, sier Robert Pavlik ved Oaktree Asset Management til MarketWatch.

I tillegg til Yahoo, kan også Millennium Pharmaceuticals havne i nye hender. Takeda Pharmaceutical har lagt inn et bud på alle aksjene i selskapet. Budet på 8,8 milliarder dollar inneholder en premie på godt over 50 prosent sammenlignet med sluttkursen onsdag.

Kjemikaliegiganten DuPont har jekket opp utsiktene for første kvartal, men må melde at utsiktene for andre kvartal blir under hva markedet hadde ventet.

Positivt fra Wal-Mart
Wal-Mart jekker opp guidingen for første kvartal. I en oppdatering opplyser et av verdens største supermarked-konsern at salget i mars var høyere enn tidligere ventet. Det medfører at de venter at resultatet i første kvartal blir langt sterkere enn tidligere antatt. For årets tre første måneder venter de nå at resultatet fra videreført virksomhet vil ligge i intervallet 74 cents og 76 cents. Tidligere har de operert med et mål om 70-74 cents per aksje i resultat for første kvartal.

- Vi ser noen veldig gode estimater, og dette har satt markedet i gang. Alle forventer dårlige førstekvartalsresultater, så når flere Dow-selskaper sier at ting ser bedre ut, slår det svært positivt ut, sier Greg Church ved Church Capital til CNN Money.

Klesselskapene klarer ikke holde takten med Wal-Mart. GAP, Limited Brands og Pacific Sunwear melder om sviktende omsetning. Det samme gjorde Bed Bath & Beyond som i tillegg har sendt ut et resultatvarsel som viser at de ikke vil innfri analytikernes forventninger.

Store underskudd
Handelsbalansen til USA viser et underskudd på 62,32 milliarder dollar for februar. Det er langt mer enn hva analytikerne hadde ventet. Ifølge Bloomberg News lå økonomene inne med et konsensus på 57,50 milliarder dollar. Eksporten økte med 2 prosent til 151,36 milliarder dollar i februar, men ble overgått av importveksten på 3,1 prosent til 213,68 milliarder dollar.

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd falt i forrige uke til 357.000 viser en oversikt fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er en nedgang på 53.000 fra det rekordhøye 407.000 uken i forveien. Samtidig steg antall registrerte søkere med 3.000 personer til 2.940.000. På forhånd ventet økonomene 386.000 nye førstegangssøkere og 2.835.000 personer som søkere til videreført ledighet.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones: +0,44 % til 12.582,06
Nasdaq Composite: +1,27 % til 2.351,70
S&P 500: +0.45 % til 1.360,55

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere